Yang Lesap Ke Mana Perginya?

Posted by Tukya Labels:

Oleh: Azizi Hj Abdullah

Setakat hari ini (26hb Jun2007) sahlah sudah Tan Sri Eric Chia tidak menyalah guna wang RM76.4 juta atau pecah amanah wang Perwaja. Selesailah sudah pengunjung ke mahkamah tersebut tapi mungkin beralih ke Mahkamah Tinggi Shah Alam untuk mengikuti perbicaraan kes berprofail tinggi.

Perbicaraan yang bermula sejak 10 Februari 2004 sehingga 26hb Jun 2007 melegakan Tan Sri Eric Chia yang usianya hampir menyamai tuduhan pecah amanah terhadapnya; RM76.4 juta.

Bagaimana pun yang jelas, RM76.4 juta sudah tidak ada. Jika tuduhan pecah amanah tidak terbukti, adakah RM76.4 juta itu terbukti pula adanya di dalam peti bank?

Berlakunya perbicaraan atas tuduhan pecah amanah ialah kerana RM76.4 juta hilang dan proses mahkamah membuktikan yang dituduh tidak bersalah tetapi rakyat tidak tahu di mana RM76.4 juta itu ada.

Inilah yang anih. Ia semacam cerita toyol yang masuk rumah orang. Duit tiba-tiba hilang tapi tak tahu siapa yang ambil.

Tahukah anda sekiranya rakyat Malaysia berpenyakit kronik perlu kepada RM200,000 untuk menjalani rawatan, bererti kita boleh membiayai seramai 382 orang jika kita memiliki RM76.4 juta.

Tapi ianya tidak mungkin berlaku. Kebanyakan mereka yang mengidap penyakit kronik hanya mampu merayu melalui akhbar dan menerima sumbangan derma dari orang ramai. Selebihnya diajak orang kampung baca Yasin 44 orang.

Begitulah kedudukan kita sekarang.

Agak-agaknya wang RM76.4 juta itu ke mana? Ke simpanan bank mana? Ke bakul mana, ke dompet mana dan yang penting siapa yang mengambil?

RM76.4 juta bukanlah sedikit. Apabila perbicaraan begini yang bertaraf profail tinggi, yang penting bagi rakyat bukan angka juta atau ribu tetapi rakyat ingin hendak tahu, siapakah yang sanggup berbuat begitu?

Khabarnya kes ini akan dibuat rayuan semula. Duit lagi. Mungkin setelah dua kali buat rayuan, masuk keluar mahkamah, duit belanja perbicaraan lebih pula dari duit hilang. Inilah kebijaksanaan kita. Untung sekarung rugi seguni. Pelahap dan malaun tetap kaya dan senang sementara menunggu mati.

Bercakap dalam soal perbicaraan, sama ada pendakwaan atau pembelaan, bukan maksud kita tidak mempertikai maruah atau status mahkamah. Tetapi selalunya kita melihat mahkamah memihak kepada siapa yang bijak menghujah dan memberi alasan. Dalam erti kata yang lain, walaupun perkara itu benar-benar berlaku, mahkamah boleh mengatakan tidak berlaku sekiranya pembela bijak dengan hujah dan fakta sehingga mahkamah merasa munasabah dari penghujahan itu.

Begitu juga pendakwa. Berapa banyak kes yang kita nampak, tertuduh semacam tidak bersalah, baik dari segi perlakuan dan moral, tetapi oleh kerana pendakwa begitu hebat, bijak dan sesekali dilihat oleh awam seperti sengaja mengada-ngada, maka tertuduh didapati bersalah.

Kerana ini rakyat mencari keadilan tapi keadilan tetap tidak jelas. Sayang, mahkamah akhirat tersangat lambat, maka kerana itu ramai di antara rakyat kita di Malaysia lambat pula hendak menerima Islam secara syumul sedangkan Islam Hadhari kurang menjurus ke arah ini.

Proses perbicaraan yang berprofail tinggi sering menggambarkan tertuduh bersikap bongkak dan megah apabila kesnya menang. Dan apabila kalah ia seperti tidak ada apa-apa berlaku kerana kesalahan yang dihukum terhadapnya dapat dibayar dengan harga kemewahannya. Tidak ada tertuduh berprofail tinggi yang didapati bersalah oleh mahkamah terus jatuh papa kedana atau miskin merempat, melainkan yang mencuri 100 biji telur ayam, menipu atau mencuri barang di supper market atau JKK yang rasuah.

Imej berdosa tidak ada kepada mereka yang dituduh atau didakwa kerana melakukan sesuatu kesalahan. Sudah banyak kes yang kita lihat mereka yang dituduh dan didakwa masih boleh tersenyum, bercakap besar, masih dengan jawatan hebat kerana bagi mereka tidak ada apa yang mesti dimalu, ditakuti kerana masyarakat sudah ditanam dengan kata-kata Dr. Mahathir: apa pun tidak salah selagi mahkamah tidak kata tidak bersalah. Tapi Mahathir tidak pula mengambil kira erti salah dan benar menurut Islam.

Ertinya mereka mampu berdiri dan muncul di tengah masyarakat, baik sebagai menteri, eksekutif, korporat atau pengarah selagi mahkamah kata mereka tidak bersalah. Yang lebih mengembirakan orang-orang ini sebagai yang dituduh, apabila kes-kes ini tertangguh, ditangguh selama beberapa tahun. Selama beberapa tahun itulah mereka menjadi ‘popular’ dan megah kerana mereka dapat menjaja bahawa mereka ‘tidak bersalah’ kerana mahkamah belum kata mereka bersalah.

Kemudian orang-orang seperti ini cuba memberi gambaran kepada masyarakat bahawa mereka masih tidak bersalah apabila mereka membuat rayuan perbicaraan. Di waktu itu mereka masih lagi dapat menunjukkan kebongkakan diri dengan status yang hebat. Mereka akan masuk ke mahkamah dengan kot dan bertali leher, dengan peneman dan diapit pula oleh dua tiga peguam.

Katakan mereka bernasib baik lalu mahkamah mendapati mereka tidak bersalah pula walaupun peringkat pertama mereka di dapati bersalah. Bayangkan ketika ini bagaimaga ‘meghak’nya atau megahnya atau sombongnya atau berlagaknya yang kena tuduh ini. Bukan mustahil mereka akan mencemik muka kepada pendakwa.

Jadi, di manakah kebenaran kesalahan atau jika kes itu berlaku disebaliknya, di manakah pula benarnya kebenaran?

Sayang sekali lagi, akhirat masih lambat, jika tidak masyarakat kita akan segera mengetahui kongkalikong tipu daya dan songlap juta-jutaan seperti ini.

Merujuk kepada kes Eric Chia, sesetengah orang telah menuduh itu dan ini, termasuk kerana pengaruh Dr. Mahathir masih kuat dan ada pula cerita-cerita yang menyangkut dengan kedudukan politik sekarang. Malah sampai menuduh mahkamah ada agenda dan tidak berlaku adil.

Tapi kita tidak tertanya pun apakah RM76.4 juta itu boleh dikerobek balik dan jika boleh dikerobek, dengan cara apa, kepada siapa? Nampaknya tidak ada kaedah untuk mendapatkannya. Lainlah kalau kes-kes seperti ini mahkamah mendapati bersalah, itu pun sekadar denda dan penjara sedangkan wang rakyat yang bernilai berjuta-juta itu, tidak pun dikembali kepada rakyat.

Kita melihat kes-kes seperti; didapati hilang dan kemudian didakwa didapati tidak bersalah sama saja dengan wang yang dibelanja untuk projek mewah atau projek mega yang mengalami kerugian, hilang, lesap dan membazir.

Kita boleh menurunkan beberapa perkara yang dianggap ia sama saja dengan kes Perwaja, yang hilangnya tidak boleh didapati semula. Misalnya;

1. Sukom satu ketika dulu berbelanja RM330 juta, kemudian rugi sebanyak RM10,642,844.00 kemudian hutang yang belum selesai RM17,545,052.00

2. Gelanggang lumba kuda di Tambalang, Tuaran bernilai RM40 juta tapi terbiar begitu saja.

3. Proses air tahi yang berhutang sebanyak RM650 juta kemudian diselamatkan oleh kerajaan.

4. Skandal wang PPRT di dua negeri berjumlah RM36.5 juta.

5. Skandal keruntuhan sebuah bank hampir RM2 bilion.

6. Tabung Haji yang hilang wang penyimpan berjumlah RM9 juta.

Di Kedah berdasarkan Ucapan Belanjawan Negeri Kedah 2007 Menteri Besarnya yang sangat hebat menyatakan kerajaan Kedah tidak pernah gagal menyediakan rancangan untuk rakyat. Tapi dalam kaji selidik kita mendapati:

1. Penyelenggaran Pulau Payah untuk pelancongan sebanyak RM1 juta. Ia tidak mendatangkan apa-apa kejayaan dan terbengkalai. Pada hal RM1 juta mampu membeli injin, perahu, pukat untuk 680 orang nelayan.

2. Perbelanjaan Anjung Pedu Resort yang kemudiannya ditinggalkan begitu saja sebanyak RM3.5 juta, sedangkan sebanyak itu mampu membeli keperluan sekolah bagi 9,383 murid jika harga perbelanjaan RM373 seorang.

3. Belanja membina Medan Ikan Bakar di Kubang Kerian RM3.8 juta, sedangkan ia mampu membeli uniform murid-murid miskin seramai 140,000 orang.

4. Belanja membina jeti kapal mewah di Kuala Kedah sebanyak RM38 juta tapi tidak dapat beroperasi. Sedangkan wang sebanyak itu mampu membina rumah kos rendah sebanyak 1,163 di Baling dan 167 di Padang Terap.

Demikianlah kelemahan-kelemahan yang kita pernah, sedang dan mungkin lakukan. Ia bukan melibatkan ratusan ringgit tetapi juta dan bilion. Seperti pada satu tahun dari beberapa tahun yang lalu negara pernah mencatat kerugian lebih RM500 juta setahun akibat kerugian curi air, termasuk paip bocor. Dan tahun ini saja negara kerugian lagi berjuta-juta akibat bangunan runtuh, rosak dan bocor. RM2 juta sudah pasti untuk menampungnya seperti yang diberitahu oleh Samy Vellu.

Habis, apa yang kita nak kata apabila Eric Chia didapati tidak bersalah dalam keadaan tidak berkuderat berjalan, lalu kita mencari-cari ke mana perginya RM76.4 juta.

Belum pernah Tuhan menjadikan kubur berasap kepada mereka yang makan duit rakyat. Jika tidak, alangkah senangnya kita tahu siapa?

2 'Tokoh Nyanyuk' Dalam Gapena

Posted by Tukya Labels:

Oleh: Profesor Melayuwiyah
Wed Jun 27, 07 06:19:56 AM

Sekonyong-konyong muncul dua tokoh besar ilmuan yang sudah pikun, yang merupakan orang besar dalam Gapena (Gabungan Persatuan Penulis Nasional) bercakap tentang bahasa Melayu.

Sila layari www.englishsection.com untuk Laman Utama English Section atau www.harakahdaily.net/wap/ untuk melayari HarakahDaily.Net menggunakan telefon bimbit GPRS (General Packet Radio Service) anda.

Saya pinjam istilah ‘pikun’ ini yang digunakan oleh Azizi Hj Abdullah melalui novel terbarunya Sangeetha yang diperkata di mana-mana sekarang ini. Tapi pikun dua tokoh besar dalam Gapena ini tidak seperti ‘Sangeetha’ atau ‘Derus’ dalam novel Sangeetha.

Mereka melampaui tua tetapi tidak nyanyuk, sedangkan dua tokoh pikun dalam Gapena ini melampaui nyanyuk.

Saya ingin merujuk kenyataan Prof. Dato' Dr. Zainal Kling mantan pensyarah Antropologi dan Sosiologi di Universiti Malaya dan wawancara wakil Siasah dengan Ketua Satu Gapena, Tan Sri Prof. Emeritus Datuk Dr. Ismail Hussein di dalam mingguan Siasah keluaran 24-30 Jun 2007 yang lalu.

Memanglah mereka berhak kerana mereka pejuang bahasa, sementelah pula duduk dalam Gapena, satu badan induk yang berparasait di atas pundak persatuan penulis tanah air. Tapi kelantangan suara mereka merupakan suara pikun dari tokoh budayawan yang boleh dianggap mereka sudah tidak laku.

Pertamanya kita amat terkejut apabila Datuk Dr. Zainal Kling senada dengan Tan Sri Ismail Hussein menafikan peranan pembangkang (parti yang dianggotai orang Melayu) terhadap perjuangan memartabatkan Bahasa Melayu.

Walaupun nada awal dan di akhir kenyataan dua orang pikun ini semacam benci sangat pada Umno dan sesekali menyalahkan Umno, tetapi firasat ilmu pemujukan, kita yakin bahawa mereka menyintai Umno dan mengharap sesuatu yang klasik dari Umno.

Yang terlebih hairan ialah daripada Dr. Zainal Kling yang tiba-tiba menunjuk benci kepada Umno, sedangkan dulu, beliau di antara orang yang mencemik kalau ada orang yang mengkritik Umno. Manakala Tan Sri Ismail Hussein, beliaulah orang yang tersangat baik, menyokong Penasihat KeADILan, tiba-tiba beliau melekehkan KeADILan.

Sama-sama ketawa

Marilah kita sama-sama ketawa kepada dua tokoh pikun ini apabila mereka bercakap tentang bahasa Melayu yang sudah dinobatkan menjadi bahasa Malaysia. Kita ketawa kerana merekalah pejuang bahasa Melayu tetapi dengan tiba-tiba menyokong bahasa Malaysia. Ini bukan kertas kerja atau tesis yang boleh diubah tetapi satu tanda bagaimana dua tokoh pikun ini hilang pendirian dan penakut menghadapi tekanan yang mungkin timbul.

Kesimpulan kenyataan misalnya;
1. Umno, PAS, KeADILan yang ditunjangi orang Melayu, penakut kerana mempertahan kepentingan.
2. Dalam keadaan penerimaan bahasa Melayu ini tapi boleh dipertikai peranan pemimpin Melayu sendiri. Mereka terlalu bertolak ansur.
3. Gapena sudah lama memain peranan memertabatkan bahasa Melayu, termasuk menjemput berbincang dengan pemimpin.
4. Pembangkang, terutama PAS tidak berani menyentuh isu ini kerana PAS berpegang hadis Nabi tentang asobiah.
Manakala Tan Sri Ismail Hussein pula sering menyebut ‘kami dalam Gapena.’ Kita ingin bertanya, siapa ‘kami’ dalam Gapena? Setahu kita Gapena tidak pernah membuat keputusan bulat dengan kerabat tentang isu bahasa Melayu menjadi bahasa Malaysia.

Bila mesyuarat? Kalau kongres ya, tapi itu bukan kami dalam Gapena.

Ternyata Tan Sri Ismail Hussein keseorangan tetapi cuba menimbulkan ‘kevitalan’ perjuangan Gapena yang sudah luntur.

Sangat luka sekali, ketika sejumlah besar cendekiawan, ilmuan, budayawan dan pejuang bahasa dari peringkat boroh, kerani, guru-guru, pegawai yang mempertahan bahasa Melayu sekian lama, tiba-tiba dengan senang Tan Sri menyatakan ‘kami dalam Gapena’ mengambil sikap menyokong.

Dan seperti ucapannya yang berbelit-belit, tentang tamadun bangsa, dunia Melayunya, maka jawapannya juga berbelit-belit sehingga sukar orang hendak melihat di mana pendirian Tan Sri Ismail Husein, sebagai Pendeta Bahasa, yang diiktiraf di kawasan kepulauan Melayu ini. Sangat aneh bahasa Melayu disokong menjadi bahasa Malaysia sekadar di Malaysia tetapi tetap menggunakan Melayu di nusantara. Dengar khabar di Komboja baru-baru ini, pikun-pikun inilah juga yang lantang mempertahankan nama bahasa Melayu tetapi bila balik, lain pula yang dikata.

Sebagai aktivis budayawan, Tan Sri Ismail Hussein dan Dato' Dr. Zainal Kling sepatutnya tidak mengeluar kenyataan begitu. Menyalahkan pembangkang dan NGO adalah satu dakwaan yang ketinggalan bukti.

Sepatutnya darah Umno yang masih mengalir dalam diri Dato' Dr. Zainal Kling dan Tan Sri Ismail mengutuk sekeras-kerasnya bagaimana Umno telah hilang jati diri, membuang sejarah, mengenepikan maruah bangsa dan melanggar Perlembagaan 152.

Sebagai ilmuan dan cendekiawan, kedua-dua pikun ini sepatutnya tahu sejarah bagaimana bahasa dimertabatkan, penguasaan dan kehebatan, kemampuan penggunaannya dan tentulah dengan jati diri yang tinggi, menolak jika ada sebarang usaha meMalaysiakan bahasa dari bahasa Melayu.

Ini bukan soal bahasa Melayu hendak dijadikan bahasa masyarakat Malaysia. Ini soal maruah, jati diri bangsa dan kedaulatan Perlembagaan yang tercatat. Mengapa kita mesti mengubah keyakinan dan penerimaan masyarakat Malaysia apabila semua menerima bahasa Melayu sehingga dijadikan Perkara 152 di dalam Perlembagaan?

Hujah yang sangat lemah. Jika bahasa menjamin penerimaan masyarakat, ianya bukan mustahil seperti pemimpin sebelum ini berhujah bahawa bahasa Inggeris dalam matematik, sains menjadi faktor kecemerlangan anak Melayu.

Patutlah apabila univertsiti menjadikan bahasa Inggeris sebagai bahasa pengantar, pikun-pikun budayawan dan ahli bahasa Gapena tidak pun membantah. Rupa-rupanya pendirian itu pendirian yang sama; menjamin penerimaan masyarakat.

Ertinya kepada ‘kami dalam Gapena’ jika masyarakat itu menerima dan jika boleh menjadi unsur penerimaan masyarakat, lakukanlah apapun, hatta maruah bangsa tergadai?

Tercabut jati diri

Inilah roh dan jiwa Umno. Inilah yang dilakukan oleh Umno selama ini. Sikap bertolak ansur tentang bahasa, ketuanan, tanah rizab, hak dan segala macam yang sepatutnya diutamakan kepada orang Melayu ditolak, adalah budaya Umno.

Maka apabila dua pikun dalam Gapena menyokong bahasa Melayu menjadi bahasa Malaysia, ia sama saja, iaitu melambangkan bagaimana tercabutnya jati diri mereka dan mereka sama seperti JKK patuh kepada wakil rakyatnya.

Bacalah dengan teliti wawancara di dalam Siasah keluaran 24-30 Jun yang lalu. Siapa pun akan dapat mengagak betapa wawancara dan kenyataan itu sekadar memberitahu bagaimana Gapena masih prihatin tentang bahasa dan dalam masa yang sama Umno dan BN mestilah mengambil kira kenyataan itu, setidak-tidaknya dalam apa cara jua pun, pemimpin Gapena dijamin menerima kad jemputan.

Lihat saja apabila ditanya adakah terjejas jati diri akibat pertukaran bahasa Melayu kepada bahasa Malaysia? Jawapannya ialah; Ini bergantung kepada tindakan khusus semangat yang dibayangkan oleh bahasa Melayu itu, sama ada dipegang kukuh atau dituruti.

Apa maknanya ini? Mengapa dijuruskan kepada ‘semangat bahasa Melayu?’ tidak kepada ‘kita dalam Gapena,’ kepada pemimpin Melayu, kepada penguasa Melayu dan kepada bangsa Malaysia yang telah menerima sekian lama sejak terciptanya Perlembagaan?

Bagaimana dengan semangat bahasa Inggeris yang menafikan kemampuan bahasa Melayu, sehingga para menteri sendiri gagap berbahasa Melayu dan senang berbahasa Inggeris?

Menyalahkan PAS tidak berjuang ke arah ini adalah satu dakwaan menafikan sejarah. Tetapi sekiranya menyalahkan Gapena, barangkali ada benarnya, kerana bermula dari zaman Mahathir mahukan bahasa Inggeris menjadi bahasa pengantar dalam matematik, sains hinggalah kini, Gapena tidak pernah bangun bersuara lantang. Yang terdengar hanyalah ‘kesal.’

Demikianlah kita melihat dua budayawan intelektual yang pikun (sekali lagi mengguna istilah novel Azizi Hj Abdullah dalam Sangeetha) tersalah sasar mengeluarkan kenyataan untuk mencanangkan bahawa mereka pejuang bahasa dan tetap.

Novel Nostalgia buat tatapan generasi muda

Posted by Tukya Labels:


Oleh Hayati Hasan (kardyaty_85@yahoo.com)GENERASI baru kini berpeluang menatap kembali karya sasterawan tersohor tanah air berikutan langkah Alaf 21 Sendirian Bhd menerbitkan siri Novel Nostalgia dalam usaha memperkenalkan semula teks yang pernah popular dalam dunia sastera tanah air suatu ketika dulu.

Pada peringkat permulaan sasterawan veteran yang diberi penghormatan ialah Sasterawan Negara (SN), Prof Emeritus Datuk Dr Shahnon Ahmad (Ranjau Sepanjang Jalan, Zaharah Nawawi (Jalur Sinar di Celah Daun), Khadijah Hashim (Badai Semalam) dan Azizi Abdullah (Tukcai).

Majlis pelancaran Novel Nostalgia di Hotel Singgahsana, Petaling Jaya, baru-baru ini, membuktikan keempat-empat sasterawan terbabit masih mempunyai peminat kerana ramai yang berusaha mendapatkan tanda tangan mereka untuk diabadikan dalam novel yang dilancarkan.

Pengurus Besar Alaf 21, Norden Mohamed, ketika berucap pada majlis pelancaran Novel Nostalgia menekankan hasrat syarikat terbabit menghargai jerih perih penulis besar tanah air dalam memeriahkan dunia sastera Malaysia mendorong mereka melaksanakan program itu.

“Syarikat teruja untuk menerbitkan kembali naskhah asal meskipun usianya sudah berabad kerana yakin ia akan menjadi rujukan generasi akan datang selain bagi membolehkan karya terbabit tidak luput daripada pasaran,” katanya pada pertemuan dengan Sastera selepas majlis pelancaran.

Ranjau Sepanjang Jalan memaparkan jerih perih anak tani yang bergantung kepada bendang padi sebagai sumber rezeki dan berhempas pulas melawan segala bencana yang merosakkan tanaman, bagi keluarga Lahuma bersama isterinya, Jeha dan tujuh anak mereka.

Jalur Sinar di Celah Daun pula menyaksikan ketabahan pasangan muda, Tijah dan Dali, meneroka sebuah daerah bagi membolehkan mereka memiliki sebidang tanah sehingga akhirnya terjebak dalam masalah yang berpunca daripada kebakaran hingga Dali dipenjarakan.

Badai Semalam pula memaparkan kisah hidup Mazni yang diuji dengan pelbagai dugaan selepas kematian ibunya sehingga akhir terpaksa bertugas sebagai pembantu rumah dan bernikah dengan anak majikannya, Karim, semata-mata demi membalas budi.

Tukcai memperlihatkan kasih sayang sejati seorang tua lewat watak Tukcai yang tebal dengan rasa kasih dan rindu terhadap orang yang dicintainya, Nekcai meskipun selepas pengetahuan pasangannya itu sudah meninggalkannya buat selama-lamanya.
Cinta luar biasa Sangeetha

Posted by Tukya Labels:

Pengulas : AZLINARIAH ABDULLAH

SEORANG rakan mencadangkan saya supaya menekuni novel ini. Ia telah diterbitkan pada 2006 tetapi masih lagi popular dan sangat istimewa, kata rakan saya itu. Kesempatan mengunjungi pesta buku baru-baru ini, saya mencari dan membeli novel itu.

Benar, kisah cinta dalam novel tersebut luar biasa. Kalau mengikut latar biasa, novel cinta sudah pasti mengenai muda-mudi berkongsi angan-angan, mimpi dan mabuk angau. Atau setidak-tidaknya pada latar biasa juga, novel cinta berkisah tentang siswa-siswi berkasih, ada konflik lalu bersatu selepas tamat pengajian. Tetapi novel Sangeetha, tanpa meninggalkan ‘klise’ genre itu sendiri, adalah mengenai pergolakan rasa cinta warga emas, hidup kesunyian lalu sengsara menjadi sahabat lantaran ketiadaan suara hilai anak-anak penyambung zuriat.

Kalau menurut laras biasa juga, novel bergerak kerana kisah cinta watak-wataknya terjalin susulan wujudnya persamaan - sama umur, cita rasa, rupa, darjat, agama dan budaya. Tapi dalam cinta luar biasa garapan penulis novel ini, Sangeetha mencintai Derus. Sangeetha, berbangsa India manakala Derus berbangsa Melayu. Lebih luar biasa, Sangeetha jauh lebih tua daripada Derus, perbezaan usia sehingga 10 tahun. Sangeetha, 80, manakala Derus, telah 70 tahun melayari hidup sebagai orang bujang. Derus posmen pencen, sebatang kara, tiada harta benda untuk dibanggakan, tetapi dia tetap menyimpan rasa pada Sangeetha, wanita yang menjadi hartawan, punya rumah sewa keliling pinggang selepas ditinggalkan suaminya Viralal.

Inilah yang luar biasa mengenai kisah cinta dalam novel Sangeetha ini. Pendek kata, ia merentas sempadan usia dan budaya, darjat dan rupa selain harta, maka sebab itu ada kelainan. Lupakan bahasa-bahasa ‘lentok’ merayu rindu dendam, kasih tercurah. Itu asmara anak-anak muda. Yang ada dalam novel ini ialah percubaan di antara kedua-duanya untuk saling menempatkan diri dalam orbit kehidupan yang sama-sama pikun lagi sunyi. Sangeetha cuba sedaya upaya mahu mencintai ‘gambus’ agar dapat sama-sama menyertai kehidupan Derus. Derus pula menunjukkan minat kepada ‘tabla’ dengan harapan dia berupaya menghabiskan sisa usia pikun dalam hayat Sangeetha. Sementara itu, tidak banyak yang menggerakkan cerita dalam novel setebal 560 halaman ini.

Ia cuma terdiri daripada watak utama Sangeetha dan Derus. Cerita dikuatkan sekali sekala dengan watak Viralal, suami Sangeetha yang meninggal dunia selepas diislamkan oleh Derus. Lohong, kesepian dan kepikunan menjadikan Sangeetha dan Derus terperangkap dalam percintaan yang luar biasa di penghujung hidup mereka. Anehnya, cinta mereka sebenarnya tidak diluahkan, maknanya cinta terpendam.

Yang menyegarkan penceritaan dalam novel ini ialah dengan simbol dua budaya - India dan Melayu, cukup simbolik digambarkan oleh Azizi menerusi kehadiran alat muzik seperti tabla, gambus dan danga.

Selain simbol muzik, pembaca dapat meneka perasaan cinta mereka berdua menerusi simbol burung merbuk, kucing bernama Meo, kereta Morris Minor dan rumah limas.Emosi dan psikologi warga emas dilamun cinta, pergolakan perasaan, peperangan jiwa dan batin dilukis secara halus tapi penuh seni oleh penulisnya dalam novel ini.

Sebagai contoh, Azizi menggambarkan gelodak jiwa dan batin Sangeetha kerana rindukan Derus menggunakan simbol-simbol itu pada halaman 251.

‘‘Sama sekali tidak ditakuti akan dunia utopia tetapi sangat sengsara apabila hujung hidup tidak memberi apa-apa makna. Yang dirasai kini, kunjungan Deruslah sangat-sangat memberi makna dalam hidupnya, sejak kematian Viralal.

‘‘Meratus dan beraww-aww merbuk pun kerana Deruslah. Meo yang mengiau pun kerana Deruslah dan tabla yang ditingkahnya tanpa irama tertentu pun kerana Deruslah.’’

Watak-watak pendukung lain ialah, Meena adik kepada Sangeetha, Husin yang menyewa bilik serumah dengan Derus, Raja serta Mamat, pemandu dan Karim kelindan lori sampah.

Mengenali tulisan-tulisan Azizi sebelum ini seperti Seorang Tua di Kaki Gunung, beliau tetap mengolah dan menggunakan bahasa indah dalam setiap novelnya. Begitu juga Sangeetha.

Selain elemen luar biasa, yang menjadikan novel ini sukar berhenti daripada selera membaca sehingga ke penghujungnya ialah kekuatan, keindahan lenggok bahasa.

Dalam novel ini, barangkali kerana yang bercinta ialah orang tua, maka lebih banyak kiasan daripada berterus terang. Tambahan pula, bukankah adat yang muda memendam rindu, orang lama menanggung rasa. Pantun-pantun klasik terdapat di setiap bab. Setiap pantun secara halus menggambarkan perasaan watak penggerak novel itu, sama ada Sangeetha atau Derus.

Misalnya di bab 4, bagi menggambarkan rasa dan jiwa Sangeetha dan Derus, Azizi menulis pantun berbunyi begini: ‘‘Rama- rama hinggap di pagar; Bunga pundak di lingkar siapa; Sama-sama membersih sangkar‘; Sama-sama terjebak di sangkar rasa.’’

Sungguh, apabila selesai menekuni novel ini, saya sendiri boleh sahaja mengangkatnya sebagai novel cinta luar biasa. Kemudian rakan saya itu tadi memberitahu lagi, novel Sangeetha dipilih sebagai pemenang tempat kedua, kategori bukan fiksyen dalam Anugerah Buku Terpilih.

Sedikit mengenai anugerah itu, ia adalah anjuran Jabatan Pengajian Media, Fakulti Sastera dan Sains Sosial, Universiti Malaya (UM). Menurut panel juri yang ditugaskan menilai lebih 60 judul buku bagi anugerah tersebut, Sangeetha dipilih kerana ia memaparkan sisi luar biasa dalam mengetengah tema cinta antara manusia.

Judul : Sangeetha

Pengarang : Azizi Abdullah

Harga : RM35

ISBN : 983-62-9329-9

Penerbit : Dewan Bahasa

dan Pustaka (DBP)

Aktiviti Sangeetha

Posted by Tukya Labels:

Bicara Karya Sangeetha

25 Jun 2007

2.30 hingga 4.30 petang

Hotel Seri Malaysia, Sungai Petani,Kedah.


Program anjuran bersama Dewan Bahasa dan Pustaka Wilayah Utara, Pejabat Pelajaran Daerah Kuala Muda Yan dan Angkatan Sasterawan Negeri Kedah (ASASI) diadakan untuk memperkenalkan novel terbitan Dewan Bahasa dan Pustaka karya Azizi Haji Abdullah, di samping menggalakkan budaya membaca dalam kalangan masyarakat serta memupuk minat masyarakat untuk berkarya.

Panel pembicara terdiri daripada Dato’ Dr. Anwar Haji Ridhwan, mantan Pengarah Penerbitan Dewan Bahasa dan Pustaka dan Prof. Madya Dr. suhaimi Abdul Aziz, Timbalan Dekan, Pusat Pengajian Ilmu Kemanusiaan, Universiti Sains Malaysia, Pulau Pinang. Tuan Haji Azizi juga akan turut memperkatakan tentang cetusan idea dalam menghasilkan novel Sangeetha.

Seramai kira-kira 150 orang peserta terdiri daripada guru-guru dan ahli ASASI serta peminat sastera di sekitar Sungai Petani dijangka akan menghadiri program ini.

Peminat sastera dijemput hadir.Untuk maklumat lanjut, sila hubungi:

Puan Khairiyah Ghazali, 04-5377242/ e-mel kriyah@dbp.gov.my

Sepi Sangeetha Mengamit Pembaca

Posted by Tukya Labels:


(Khairiyah Ghazali)

Bicara karya menjadi wadah bagi golongan akademik dan penggiat sastera khususnya pengarang menyampaikan ilmu yang tersirat dalam karya yang dibicarakan. Dalam usaha merealisasikan hasrat tersebut DBPWU telah menganjurkan majlis bicara karya Sangeetha di tiga buah negeri di Wilayah Utara iaitu di Pulau Pinang pada 27 Februari 2007, Perlis pada 4 April 2007 dan di Kuala Kangsar, Perak pada 14 April 2007. Majlis anjuran bersama DBPWU dan Persatuan Penulis Pulau Pinang, Pusat Sumber Pendidikan Negeri Perlis dan Lembaga Pembangun Sastera Perak (LEPAS) telah mendapat sambutan yang menggalakkan daripada khalayak yag hadir.

Objektif utama program adalah untuk memperkenalkan karya terbaru terbitan DBP, memperkenal penulis kepada khalayak serta meningkatkan amalan membaca dalam kalangan masyarakat. Di samping itu melalui penganjuran program seumpama ini , para pembaca dapat memahami makna yang tersirat dalam setiap karya sastera seterusnya mereka akan lebih menghargai nilai setiap karya sastera yang dihasilkan dengan penuh kepayahan, keperitan dan penyelidikan yang teliti oleh pengarang buku berkenaan.

Novel yang dibicarakan ialah Sangeetha, karya Azizi Haji Abdulllah, merupakan projek penulisan beliau semasa menjadi Penulis Tamu DBP pada tahun 2005. Menurut Saudara Azizi, dalam usaha beliau menghasilkan buku setebal 516 hlmaman ini, skrip Sangeetha telah melalui proses pembetulan sebanyak lapan kali, iaitu bersamaan lapan naskhah. Ini bererti beliau telah menulis Sangeetha sebanyak 3,288 hlmaman. Bagi beliau terhasilnya Sangeetha, bererti seluruh kekuatan, tenaga dan perasaan sepanjang pengalaman menulis beliau sejak 1960-an telah dicurahkan kepada Sangeetha. Semasa membicarakan tentang proses kreatif Sangeetha, beliau tidak menafikan bahawa untuk melahirkan sebuah novel perlu melalui proses penulisan yang amat menyiksakan namun hasilnya ialah kepuasan. Bagi beliau “proses berkarya merupakan satu proses yang tidak pernah dihargai orang tetapi menuntut seribu pengorbanan sama ada daripada segi masa, idea, sikap dan tenaga yang tidak ternilai harganya”.

“Membaca Sangeetha telah membawa kita untuk merasai sendiri erti sebuah kesepian. Penerokaan sepi sepanjang bab telah membuktikan kehebatan Azizi sebagai penulis untuk menyusur dan memasuki dunia sepi seorang wanita tua. Waktu dan suasana juga memainkan peranan yang paling penting dalam menggambarkan sunyi dan sepi yang dialami dan dirasai Sangeetha. Misalnya, pada waktu malam yang sering menghantui Sangeetha, hingga menyebabkan beliau benar-benar merasa perlunya Derus hadir dalam hidupnya. Ini digambarkan oleh pengarang dengan panjang lebar,

...”Malam bertambah malam. Sepi pun semakin bertambah. Yang terdengar cengkerik di pagar yang berlumut. Pokok-pokok sawa tentu sudah tidur. Pokok rambutan juga tentu sudah tidur. Mungkin daun-daun tua ada yang gugur tetapi yang hijau pasti segar apabila embun mula gerimis...”(hlm. 159).

Walaupun Derus hanya datang sesekali sahaja, namun kehadirannya dapat juga menghilangkan kesepian dan kesunyian dalam hati Sangeetha.


.”...Derus yang datang menyiram pokok-pokok, menyapu daun-daun kering di hlmaman, dan membakarnya, mengisikan air dalam makanan merbuknya, mengibas habuk-habuk badan kereta serta menghidupkan enjinya sekali...”

Azizi amat berjaya menggambarkan kesepian dan kesunyian pada diri kedua-dua watak utama Sangeetha iaitu Derus, 70 tahun dan Sangeetha 80 tahun. Lewat novel ini, kesepian , kesunyian, pengharapan dan penantian banyak kali diolah oleh pengarang seperti mana yang dihadapi Sangeetha sejak akhir-akhir usianya. Kadang-kadang kesepian, kesunyian, pengharapan dan penantian ini diperjelaskan begitu panjang lebar dan terperinci sekali bagi menghidupkan watak hero dan heroinnya yang sepi.

Azizi mengolah perasaan Sangeetha yang berusaha menghilangkan kesunyian dan kesepian dengan adanya harapan dan penantian yang menjadi perantara. Misalnya digambarkan dengan kehadiran Derus yang sering berkunjung ke rumah besarnya berupaya mengurangkan rasa sunyi dan sepi dalam dirinya. Dia hanya sekadar hanya mahukan Derus berada di rumahnya sahaja.

.”...dia tak harapkan apa-apa dari Derus, kecuali Derus ada di hlmaman atau menambah air dan padi merbuknya, jadi drebar sekejap atau...jika Derus tidak lakukan apa-apa pun tak mengapa. Cukup sudah Derus ada dan dia boleh nampak di mana-mana...” (hlm 142)

Demikian antara isi kandungan kertas kerja yang dibentangkan oleh YBhg. Dato’ Dr. Haji Muhd Mansur Abdullah dalam Program Bicara Karya Sangeetha karya Haji Azizi Abdullah pada 27 Februari 2007, bertempat di Perbadanan Perpustakaan Awam Pulau Pinang.

Selain memperkatakan tentang psikologi orang tua yang sunyi dan sepi, Datuk Mansur juga meyakinkan pembaca melalui kertas kerja beliau bertajuk Sangeetha Dalam Diri Pengarangnya, bahawa “Azizi menulis sesuatu yang dia benar-benar tahu”. Menurut beliau lagi “ Penerokaannya mendasar ke akar umbi, dan inilah yang menguatkan lagi teknik dan gaya penceritaan Azizi dalam semua novelnya. Kadang-kadang kita terasa seperti tidak ada yang tercicir atau tertinggal langsung sesuatu perkara itu di dalam diskripsinya. Begitulah cara penerapan dan pemaparan novelis yang saya kagumi dalam setiap penulisannya yang saya ikuti. Kepuasan ini terserlah apabila kita selesai membaca novelnya hingga ke sudah!”.

Penghayatan watak Sangeetha dan Derus yang sunyi dan sepi ini disokong oleh teori kemanusiaan yang disampaikan oleh Dr. Ratna Roshida Abdul Razak dalam pembentangan kertas kerjanya bertajuk Sepi Sangeetha:Satu Pendekatan Kemanusiaan.

“Menurut Maslow kasih sayang dan harga diri adalah dua keperluan asas untuk setiap individu. Kedua-dua perkara ini perlu terlebih dahulu dimiliki sebelum peringkat terakhir dari tingkat-tingkat keperluan diri tercapai. Keperluan harga diri ini ialah satu perasaan berkaitan dengan harga diri dan keupayaan peribadi.

Maslow juga menegaskan keperluan kepada kasih sayang dan perasaan kepunyaan (sense of belonging) adalah penting untuk menghilangkan perasaan kesunyian atau keterasingan. Sehubungan dengan itu sikap Sangeetha yang ingin mendapatkan kasih dari Derus dikira sesuatu yang normal bagi seorang yang berada dalam kesunyian, iaitu lima tahun setelah kematian suaminya, Viralal”. Ini diperjelaskan seperti berikut:

.”... Dia tidak pernah berasa bosan membilang bilah-bilah hari tua. Betapa hidupnya yang terasing itu tetapi dia tidak pernah berasa terasing bersama Derus lelaki tua, posmen bersara yang tidak berkahwin itu. Sesekali seperti Viralal dirasakannya. Akan tetapi kadang-kadang seperti Deruslah yang ditunggunya...” (Hlm. 29)

“‘...Kemunculan Derus selalunya dirasai seperti berada di dalam kota indah yang tidak jemu...” (Hlm. 63)

Dalam situasi seperti ini, jelas Maslow, individu ini akan menikmati kesepian dan akan hanya menikmati hubungan yang mendalam dengan insan yang terdekat sahaja. Dengan kata lain, individu seperti ini tidak memerlukan ramai insan lain untuk bersamanya”.


Justeru, berlandaskan ini jugalah maka lahirlah Sangeetha:Bukan Cinta Biasa, iaitu kertas kerja yang dibentangkan oleh Dr. Siti Hajar Che Man. Kedua-dua kertas kerja yang memfokuskan sepi seorang tua dan cinta luar biasa ini dibentangkan dalam program bicara novel anjuran DBPWU dan Lembaga Pembangun Sastera Perak (LEPAS) , pada 14 April 2007, bertempat di Pejabat Pelajaran Daerah, Kuala Kangsar.

Menurut Dr. Siti Hajar, “Namun dalam konteks Sangeetha, semua definisi cinta berbaur menjadi satu bentuk cinta luar biasa. Azizi telah menjalinkan cinta luar biasa yang tak pernah terfikir di kalangan manusia bahawa ia boleh berlaku. Tetapi di tangan Azizi, cinta luar biasa ini telah dan boleh berlaku. Justeru saya namakan esei ini sebagai “Cinta Luar Biasa”.

Luar biasa ini membawa maksud, tidak biasa, di luar norma-norma masyarakat, tidak pernah berlaku, tak mungkin berlaku, jalinan cinta misteri dan pelik. Inilah yang berlaku di antara Sangeetha dan Derus. Mengapa emosi cinta mereka dikatakan pelik, ganjil atau yang luar biasa atau tak biasa berlaku? Antara sebabnya ialah,

 1. cinta ini terjalin secara gerak tubuh badan.
 2. cinta ini terjalin antara lelaki Melayu dan wanita India.
 3. cinta ini antara lelaki Islam dan wanita Hindu. cinta ini terjalin antara perempuan tua dan lelaki tua.
 4. cinta ini terjalin antara lelaki tua yang lebih muda daripada wanita tua.
 5. cinta ini terjalin antara lelaki tua yang tidak pernah berkahwin dengan seorang balu.
 6. cinta ini terjalin antara majikan dan kuli.
 7. cinta ini terjalin antara dua amalan budaya yang berbeza.
 8. cinta itu terjalin antara gaya hidup yang berbeza.
 9. cinta itu dialirkan melalui irama muzikal yang lahir dari dalam jiwa.
 10. cinta ini terjalin antara lelaki miskin dengan wanita kaya,
 11. cinta ini terjalin antara lelaki yang hidup sederhana dengan wanita dermawan/hartawan.Dalam satu kerja lain bertajuk Sangeetha: Satu Bacaan Psikoanilisis yang dibentangkan oleh Dr. Rahimah Abdul Hamid dalam program yang sama di Perlis, beliau telah menyatakan bahawa “...berdasarkan pemahaman ringkas tentang struktur psiki manusia oleh Frued, aspek id dalam novel ini boleh dilihat melalui kisah Sangeetha yang kosong jiwanya dan kesepian setelah kematian suaminya Viralal. Memang sewajarnyalah Sangeetha mengalami perasaan seperti itu kerana kehidupannya dengan Viralal, meskipun tanpa anak, sentiasa diisi dengan cinta dan kasih sayang. Meskipun Sangeetha dan Derus sama-sama tertarik antara satu sama lain, namun ego iaitu prinsip realiti sentiasa mengawal tindak-tanduk dan perlakuan mereka berdua.

Ego menerbitkan fikiran waras pada diri mereka berdua akan kepikunan masing-masing. Malah, ego juga mengawal perlakuan mereka supaya tidak kelihatan serong pada pandangan masyarakat iaitu Karim dan Mamat yang bekerja dengan Majlis Bandaran sebagai pengutip sampah; Husin yang tinggal menyewa di rumah sewa Sangeetha bersama Derus; dan Raja yang bekerja sebagai penjual botol dan suratkhabar terpakai adalah antara orang yang curiga kepada Derus kerana begitu setia bekerja dengan Sangeetha. Lantaran kecurigaannya, Husin misalnya pernah bertanya,

“Pak Derus bawa perempuan tua India. Tak pelikkah jadi kulinya?” [hlm. 211].

Malah Husin juga pernah menyindirnya bahawa orang tua pencen sepertinya seharusnya tekun membaca al-Quran dan ke masjid beribadat. Sementara itu, Karim pula pernah berkata dengan celuparnya,

“Kalau nak bawa perempuan pun, carilah yang muda sikit. Ini....” Lalu Karim ketawa berdekah-dekah [hlm. 211].

Walaupun Derus menyimpan perasaan terhadap Sangeetha, tetapi jika diteliti dengan cermat, dalam banyak keadaan, Derus dikawal oleh psiki sedarnya. Lantaran itulah, Derus tidak pernah mengambil kesempatan untuk bermesra-mesraan dengan Sangeetha, walaupun dia mempunyai peluang yang terbuka luas untuk berbuat demikian ketika berada di rumah Sangeetha.

Tidak ada orang yang akan tahu kalau dia masuk ke dalam rumah Sangeetha dan bermesra-mesraan dengan wanita pikun yang kesepian itu kerana rumahnya agak terpencil dari jalan raya dan dari pandangan orang ramai. Pernah Sangeetha mempelawanya tidur di rumahnya:

“Rumah aku ni pondok burukkah? Engkau boleh bermalam di rumah buruk aku ni kalau tak sempat balik” [hlm. 349]. Namun, egonya menyuruh dia pulang ke rumahnya. Meskipun berikutnya Derus ada bermalam di rumah Sangeetha, tetapi mereka tidak berdua-duaan kerana pada ketika itu Meena ada bersama di rumah limas besar potongan Perak itu [hlm. 371].

Selain itu, ada masa-masanya ego Derus menyedarkannya bahawa dia hanyalah kuli di rumah Sangeetha. Lantas, dia akan memanggil Sangeetha dengan panggilan puan, misalnya: “Kita nak ke mana, puan?” [hlm. 215]. Dalam ketika-ketika tertentu pula, Derus berasa ‘Sangeetha semacam kakaknya... walaupun sudah 70 tahun. Pernah dia memanggil “Kakak Geetha” pada suatu ketika. Sangeetha tidak terkejut pun, malah tersenyum’ [hlm. 52]. Perasaan begini tentulah tidak dibalut oleh desakan seks, sebaliknya oleh hubungan pekerja dengan tuannya, atau simpati yang mendalam kerana tuannya itu telah begitu tua dan perlukan perhatian.

Melihat kepada Sangeetha pula, meskipun hatinya begitu tergoda kepada Derus, begitu kesepian dan ingin Derus sentiasa mendampinginya, namun egonya menyedarkannya supaya berpijak di alam realiti bahawa dia bukan anak gadis lagi. Kesedaran inilah juga yang menyedarkannya supaya tidak memaksa Derus untuk duduk di sampingnya ketika dia menerima anugerah penghargaan daripada Menteri di Dewan Masyarakat Penyayang kerana sumbangan dermanya yang banyak terhadap masyarakat.
Memperkatakan superego pula, psiki moral ini pada dasarnya begitu ketara pada watak Derus. Jika diamati, agamalah yang menuntun jiwa Derus agar menjaga perilakunya supaya tidak melewati batas-batas agama yang hak apabila berada bersama dengan Sangeetha.

Oleh yang demikian, ketika Derus berasa Meena sudah menguasai seluruh kehidupan dan rumah Sangeetha, perasaan hampanya kerana tidak lagi dapat sebebas dulu mendekati Sangeetha dipindahkan kepada Allah s.w.t. Hal ini bermakna perasaan cinta sesama manusia yang berteraskan prinsip keseronokan telah dipindahkan Derus kepada cinta yang berteraskan prinsip moral bagi menemukan cinta yang lebih tinggi, suci dan abadi. Sebab itulah ketika Meena memberitahunya Sangeetha sakit tenat, Derus dapat mengekang keinginannya yang membuak-buak untuk menemui Sangeetha dengan cara mendekatkan lagi dirinya kepada Allah s.w.t.. Dalam keadaan yang benar-benar sedar akan ketidakupayaannya untuk menyihatkan Sangeetha kembali, Derus semakin kuat beribadat. Selain bersembahyang hajat, doa yang tulus turut dipanjatkan kepada Allah swt agar Sangeetha kembali pulih.

Walau apa pun pandangan-pandangan sarjana di atas, Azizi, lewat kertas kerjanya berjudul Nikmat Dalam Kepayahan, ketika memperkatakan tentang proses kreatif Sangeetha, beliau menegaskan bahawa “perkara pokok yang akan saya tulis ialah pertemuan ‘perasaan’ dua warga tua dan saya mesti olah dengan perasaan juga tanpa mengait sedikit pun perkataan ‘cinta’ “.

Lantas Dr. Sakinah Abu Bakar dalam kertas kerjanya berjudul Pergeseran Budaya Dalam Sangeetha menyatakan bahawa Azizi sengaja membentuk perbezaan dalam watak-wataknya misalnya Sangeetha wanita kaya, Derus lelaki miskin, Sangeetha majikan, Derus kuli dan beberapa lagi perbezaan yang menjadikan ia “cinta luar biasa” (seperti kata Dr. Siti Hajar) untuk menggambarkan kerumitan dalam komunikasi antara dirinya sebagai pengarang, “Sangeetha sebagai sebuah hasil seni yang bervariasi dengan pembaca. Hal ini kerana setiap inti wacana yang ingin dipaparkan; seperti pertembungan nilai hasil paparan watak dapat dihubungkan dengan wacana lain yang ingin disampaikan oleh pengarangnya.

Berhadapan dengan Sanggetha, pembaca terpaksa mengakui akan kualiti kepengarangannya sebagai makhluk berfikir yang homo-sapiens atau manusia moden. Azizi telah memanfaatkan kualiti intelektual dengan kajian dan bahan mentahnya yang dikutip dalam masyarakat seperti seni muzik ghazal yang digerakkan oleh gambus, tabla dan dangga, seni kraf yang memaparkan kecekatan pengukir yang mengukir kepala gambus yang berseni berbentuk kepala kuda laut, kerusi daripada kayu jati yang masih berkilat walaupun digunakan puluhan tahun, rumah limas bentuk perak dalam segala keistimewaannya, emosi yang dilukiskan melalui kemampuan bercerita, menceritakan kembali mengenai kekayaan kebudayaan yang dilakukannya secara seimbang.

Kekayaan budaya merangkumi sudut pandangan setiap watak yang dipaparkan, pemerian alam sekitar yang terdiri daripada alam dan manusianya secara terperinci. Fikirannya cuba menerobos kekayaan jagat raya (macrocosmos), tentang kekuasaan Tuhan, manusia yang dilingkungi adat dan kebudayaan yang berbeza, semuanya memperlihatkan usahanya untuk menerobos kerumitan struktur mental yang ada dalam dirinya (microcosmos) yang merupakan bentuk miniatur (lukisan kecil) daripada jagat raya tersebut.

Pemikiran yang dizahirkan menerusi semua watak yang dipaparkan terbit daripada sensitiviti atau kepekaan pengarangnya terhadap banyak perkara yang berlaku dalam masyarakat. Apakah yang difikirkan oleh pengarang ini sebelum beliau membentuk kisah cinta antara Sangeetha dan Derus? Apakah persoalan cinta orang tua tidak dapat diterima oleh masyarakat kita? Kenapa pula beliau memilih wanita India dan lelaki Melayu? Semua persoalan yang timbul dalam pemikiran pengarangnya merupakan lukisan-lukisan kecil yang kemudiannya ditampilkan menerusi tema yang telah ditentukan, kemudian beliau membentuk insiden-insiden yang direntetkan bagi membentuk plot atau jalan cerita yang menarik”.

Justeru, pelbagai pendapat, tafsiran, mesej serta maksud tersirat yang terkandung dalam novel ini menjadikan Sangeetha sebuah novel yang amat kaya dengan pelbagai persoalan sama ada yang tersurat atau tersurat serta harus dimiliki serta dibaca dengan penuh teliti.

Penggunaan gaya bahasa yang mudah, dan disulami dengan dialek utara yang menarik serta keupayaan beliau mempersembahkan maksud tertentu dengan gaya yang tersendiri menjadikan novel ini bertambah unik dan menyerlahkan bakat kepengarangan Azizi. Sulaman pantun-pantun indah. gurindam dan seloka yang dipetik darik teks klasik seperti Hikayat Awang Sulung Merah Muda dan Hikayat Malim Deman pada permulaan bab telah memberi satu gaya baru dalam persembahan Sangeetha.

Seperti ditulis oleh Dr Siti Hajar dalam kertas kerjanya “Itulah Azizi, setebal mana pun cerita yang dikarangnya, Azizi tetap Azizi. Dia mahukan pembaca lebih proaktif justeru beliau menghasilkan novel yang penuh dengan unsur penyelidikan yang rapi.

Dengan terhasilnya novel ini, Azizi muncul sebagai pengarang yang berani keluar dari comfort zon, melanggar konvensi demi mencipta sebuah invensi yang menyegarkan. Akhiran cerita menjadikan khalayak tidak selesa kerana timbul pelbagai kemusykilan, adakah Sangeetha Islam? Bagaimana dia akan dikebumikan? Fahamkan Meena tentang apa yang tersembunyi selama ini? Adakah persoalan itu akhiran cerita atau masih di tahap klimaks?. Oleh itu, bacalah!

Sangeetha: Bukan Cinta Biasa

Posted by Tukya Labels:

Sangeetha: Bukan Cinta Biasa
Mendalami Erti Cinta Dua Dunia
Dr. Siti Hajar Che Man dari USM sedang menyampaikan kertas kerja SANGEETHA di Pejabat PPD Kuala kangsar pada 14 April 2007
Dalam siri Bicara Karya anjuran Dewan Bahasa dan Pustaka Wilayah Utara dengan kerjasama PPD Kuala kangsar dan Karyawan Perak.

Perserta bicara karya, Pegawai PPD Kuala Kangsar,Karyawan Perak, Dr.Ratna USM Pegawai Pengarah Dewan Bahasa Wilayah UtaraPengenalan: Mengenali Azizi dan karya-karyanya.

Apabila dipelawa oleh Pn. Khairiyah dari DBP, Wilayah Utara untuk membicarakan karya terbaru Sdr.Azizi, ada dua perasaan yang bergolak dalam diri ini, pertama, saya sedikit risau [orang utara kata seriau] kerana sejujur-jujurnya saya tidak pernah bersemuka secara “eye to eye” mahupun “face to face” dengan beliau, tapi pernah melihatnya dari jauh dalam seminar dalam negeri mahupun seminar antarabangasa, di mana beliau sebagai peserta seminar dan saya sebagai pembentang kertas kerja. Risau ini kerana dari desas-desus yang dapat saya tahu Azizi ini orangnya kuat mencarut. Dalam masa yang sama, teman-teman pernah menyatakan bahawa Azizi, orangnya banyak cakap, tidak sombong, pandai bercerita, ikhlas, suka melawak hingga tak kering gusi barang siapa mendengar sembangnya [orang utara kata kelolo]. Sifatnya ini terbukti apabila saya sendiri mengalaminya ketika menghadiri Seminar Antarabangsa Teori dan Kritikan Serantau II,di Hotel Parkroyal 2003 yang lalu.

Keduanya, saya cukup enjoy bila membaca cerpen-cerpen Azizi. Selalunya saya nak tergelak atau tersenyum sendiri dengan gaya beliau bercerita. Hakikatnya saya mengenali Azizi lebih berdasarkan kepada hasil karyanya. Justeru saya amat bersetuju dengan pandangan Muhd. Mansur Abdullah yang menyatakan bahawa “Azizi menulis apa sesuatu yang dia benar-benar tahu” [blogspot. com/2007].

Dalam menulis karya, Azizi sangat prihatin dan amat faham serta mahir dengan apa yang ingin dicetuskan. Justeru hasil karyanya sangat cermat, teliti, detail, jelas dan berkesan. Diskripsinya rapi seolah-olah kita sebagai khalayak dapat merasakan kehadiran sesuatu yang ingin disampaikan beliau. Pengamatannya sangat tajam, penerokaannya hingga ke akar umbi. Dari pengalaman saya meneliti dan menganalisis karya pengarang-pengarang tertentu, saya dapati gaya Azizi hampir menyamai gaya Shahnon Ahmad. Persamaan ini dapat dilihat dari segi pemilihan latar, isu yang diketengahkan, penggunaan lohgat bahasa daerah, gaya penyampaian, ayat yang berulang-ulang dan ayat yang pendik-pendik serta pilihan nama-nama watak yang unik. Namun di antara kedua mereka sudah tentu ada bezanya. Beza yang paling ketara ialah cara dan bagaimana Azizi menamatkan ceritanya. Inilah kelainan bahkan juga satu keunikan Azizi yang tiada tandingan.

Bacalah novel atau cerpen, akhiran cerita pastinya amat menganggu emosi khalayak. Penamatan ceritanya ada ketikanya menyebabkan kita akan mengeleng-gelengkan kepala, terkejut badak, terkejut beruk [kata orang sekarang] , tak sangka, boleh sakit jantung!. Bacalah novel Seorang Tua di Kaki Gunung, lihat bagaimana watak utama dimatikan, bacalah cerpen “Mohd. Dhuha”,“Tulang Pekasam Ikan Puyu”,”Wau Kepala Burung”,“Tersungkap”, “ Kerana Mak, Pak Hang Kawin Lain” “Paku Payung Limau Mandarin”, “Beruk”, “Sakinah” dan banyak lagi karya beliau. Telitikan cara beliau mempersembahkan cerita, membawa dan mengalunkan khalayak dengan jalan cerita secara bersahaja, gaya bahasa yang berulang-ulang, ayat yang ringkas tetapi masih memperlihatkan kesinambungan cerita, kita mengikuti jalan cerita dengan senang dan relax, tetapi secara tiba-tiba khalayak dikejutkan secara mendadak, ceritanya berakhir secara luar duga.

Itulah Azizi. Dan gaya seperti ini tidak pernah berubah. Pada hemat saya kekalan gaya seperti ini amat bagus untuk mengekalkan identiti Azizi. Dengan memahami cara beliau berkarya, pastinya sekiranya karya itu tidak bernama, saya masih dapat mengenali atau mengecam bahawa karya itu milik Azizi. Walaupun umum mengetahui bahawa Azizi memiliki banyak nama gelaran antaranya, Haji, Anita, Ibnu Abdullah, Jamong, Qalam Adly, Tukya, Susilawati dan Shahrulmanjarishah. Penamatan cerita yang diolahnya kerap menganggu emosi pembaca sudah menjadi trend beliau, stail penamatan cerita secara luar-duga itu tiada siapa yang dapat menirunya. Walaupun ada di kalangan pemerhati dan pengkritik menyatakan, “mereka akan mengenal pasti cara saya menamatkan cerita dalam keadaan gopoh, terburu-buru hendak sudah’. [Dewan Sastera,Jun, 1999: 96] Malah Shahnon pernah menyatakan kepada Azizi, “ hang ni kalut” [ibid]. Namun dalam Sangheeta masalah “hang ni kalut” tidak berlaku.

Sangheeta: Sekilas Pandangan

Dalam pengamatan saya, inilah novel Azizi yang agak tebal dan panjang berbanding dengan hasilan kreatif yang lain. Novel ini diselesaikan dalam 20 bab dengan setebal 560 halaman. Setelah membaca dan meneliti intipati dan persoalan novel ini, jelaslah pada saya penghasilan novel ini bukannya mudah atau dibuat secara tangkap muat. Saya yakin untuk menghasilkan novelnya kali ini, Azizi banyak membaca, membuat penyelidikan, pengamatan, membuat semakan dan interview, melakukan kerja lapangan, mengumpul data dan maklumat. Sesuailah dengan kedudukannya pada waktu menghasilkan novel ini sebagai Penulis Tamu , justeru novel ini adalah di bawah projek Penulis Tamu Dewan Bahasa dan Pustaka 2005. Hal ini dapat saya kesan terhadap beberapa perkara yang saya kira sangat unik untuk difahami dan diketahui apatah lagi untuk dijadikan bahan karya, umpamanya:

1. merincikan nama alat muzik klasikal India tabla dan dagga, cara dimainkan oleh Viralal dan Geetha, gerak tari dan jari-jemari, ukuran tal yang tetap dan berulang-ulang,paluan tal 6 ½ dan 8 ½, manakala tintal paluannya 4-4-4-4. Cara Geetha bermain ialah laya iaitu cuma satu gaya, namun dia juga boleh bermain melaya secara vilambit, ataupun secara madhyam atau drut. [rujuk hal 74-75, 282,dan 382]

2. cara Azizi mendiskripsikan rumah limas potongan Perak yang besar tetapi disulami rasa sunyi, sepi, dan ada waktunya melahirkan rasa damai dan bahagia. [rujuk hal. 10]

3. menyenaraikan ubat-ubatan yang diberikan Viralal kepada burung antaranya ubat amplexol, canary post, gowvt, juvero power, supervit drop. [rujuk hal 110]

4. cara Derus menjaga sangkar burung [rujuk hal. 110] dan mengubati merbuk dalam kesakitan secara tradisional [ rujuk hal. 518]

5. merincikan jenis hiasan sebagai pelengkap untuk memakai sari seperti kapel di lengan, kolusu di kaki dan mukuti di hidung.

6. setiap permulaan bab dimulakan dengan pantun 4 kerat,gurindam dan seloka orang bercinta yang banyak dipetik dari Hikayat Awang Sulung Merah Muda dan Hikayat Malim Deman.

Ternyata research yang dijalankan ini membuktikan bahawa pandangan orang ramai, pengkritik, golongan mahupun andaian Azizi sendiri terhadap gayanya mengarang selama ini yang beranggapan bahawa Azizi seorang “penulis yang tidak mempunyai disiplin secara khusus dalam sesuatu perkara atau digolongkan sebagai penulis yang “tangkap muat” dan menjadikan tulisan saya tidak kuat”[Dewan Sastera, Jun 1999: 96], TIDAK benar sama sekali. Sangeetha telah melahirkan wajah penulisan Azizi yang baru! yang cermat, berhati-hati dan tersusun dengan rapi.

Apakah yang dimaksudkan dengan Sangeetha?

Tanggapan awal saya apabila dihadiahkan novel ini, saya meneliti kulitnya depan dan belakang, melihat seorang wanita bertudung dan dilengannya ada beberapa urat kapel, selendang yang bersambung dengan sari, saya cuba menelah bahawa tulisan Sangeetha di kulit novel itu ialah nama seorang perempuan India. Tidak lebih dari itu. Cuma terlintas di hati saya “apa pula Azizi nak tulis ni…” Saya menjadi lebih teruja apabila menghantar anak ke sekolah, saya menemui tulisan nama di baju sekolah anak-anak India mencatatkan nama Sangeetha. Lalu saya terfikir nama ini mesti ada sesuatu yang istimewa! Lalu saya bertanyakan beberapa aci tukang cuci yang bertugas di bangunan tempat saya bekerja, rakan-rakan setugas yang berbangsa India, apakah maksud Sangeetha?

Kemudian saya mengambil kesempatan bertanyakan beberapa ibubapa di kalangan masyarakat India yang menghantar anak-anak mereka ke sekolah, mengapa mereka memilih untuk menamakan anak mereka Sangeetha. Mulanya mereka hairan dan terpinga-pinga, namun saya menjelaskan kedudukan dan tugas yang harus saya selesaikan. Mereka rata-rata memberikan makna yang sama iaitu “sang” ialah muzikal yang cukup harmoni dan merdu, dan “geetha” ialah rentak atau irama atau rhtym. Oleh itu “sang” dan “geetha” tak boleh dipisahkan seperti kata Allahyarham Tan Sri P. Ramlee, “lagu dan irama tak boleh dipisahkan, kalau dipisahkan rosaklah [pincanglah] iramanya.” Oleh itu Sangeetha bermaksud irama muzik yang merdu dan harmoni. Terlintaslah di hati dan fikiran saya “patutlah dalam novel ini terlalu banyak asosiasi dan adaptasi emosi cinta dipindahkan dan ada waktunya diterjemahkan melalui tepukan dan tamparan jari jemari ke atas tabla dan dagga serta petikan gambus untuk menunjukkan kemuncak cinta seseorang itu”.

Dalam kes ini cinta Sangeetha kepada Derus diperlihatkan seolah-olah Sangeetha berada dalam keadaan “trance” ketika dia memukul tabla dengan tingkah tal, tintal secara vilambit. Tulis Azizi, “apa yang merasuk Sangeetha dia tak tahu”, mengapa Sangeetha bersikap begitu? Itulah kusut serabut yang bermain di kepalanya. Mungkin esok, esoknya dan esok, esoknya lagi Sangeetha akan melakukannya lagi [hal. 81]. Dalam hal ini Sangeetha solah-olah telah dikawal oleh “id”, lalu proses sublimasi telah berlaku dengan menterjemahkan cinta menerusi irama musik sangeetha dalam keadaan “unconscious”, dan emosi cinta Sangeetha berada di kemuncak fantasi cinta yang sangat indah.

Saya masih teruja untuk membongkar rahsia Sangeetha. Lalu saya melayari internet. Akhirnya saya temui bahawa Sangeetha adalah sebuah persatuan yang tidak mementingkan keuntungan. Umpamanya Society for Indian Classical Music St. Louis, Missouri, USA, Pertubuhan Sangeetha of the United Kingdom sebuah pertubuhan sukarela di bawah Croydon Council. Sangeetha juga diasosiasikan kepada Tamil Actress Gallery atau Sangeetha Tamil Movie Songs. Pada dasarnya Sangeehta ialah music, dan ia juga satu gelaran, disebutkan sebagai “ title awarded to an expert Carnatic Musician by the Music Academy of Chennai. It is one of the highest honours a Carnatic Musician can receive.” Umpamanya Indrajit Banerjee yang menerima gelaran Sangeetha kerana beliau dinobatkan sebagai “A” grade artist of the All India radio, Ustad Rashid Khan, disebut sebagai “the young maestro, is one of the leading torch-bearers of Indian classical music” dan Unni Krishnan, beliau mahir membuat susunan muzik dari klasikal musik kepada semi-classical.

Itulah hebatnya makna Sangeetha sepertimana hebatnya Sangeetha dalam novel Sangeetha. Dalam menterjemahkan karektor Sangeetha dalam novel ini, nampak gaya Azizi memahami erti sangeetha, justeru penceritaannya selari dengan erti Sangeehta dalam konteks global dan fahaman masyarakat India. Justeru Sangheeta, is actually all about music or music of love yang cukup harmoni.

Apakah erti cinta?

Semua orang biasa berkasih, kata yang pernah diucapkan atau kadang-kadang payah untuk dilafazkan ialah “I love you” atau “aku cinta pada mu” , atau aku sayang padamu”. Ramai orang berkata dengan cinta manusia sengsara, dan dengan cinta manusia bahagia. Kadang-kala cinta diibaratkan “benci tapi rindu”. Secara ilmiahnya, Josh Mc Dowell menyebut, “cinta sebagai sesuatu yang diharapkan semua orang. Tanpa cinta manusia tidak sempurna. Kehilangan cinta manusia akan menjadi putus asa”. Cinta itu sebetulnya bukan sesuatu yang boleh diukur dengan nombor tetapi boleh dianalisis kedalamannya dengan melihat antara lain sejauhmana seseorang itu bercinta. Justeru lahirlah dalam bentuk angka 1,4, 3 bermaksud 1 ialah untuk I, 4 untuk love dan 3 untuk you.

Menurut seorang ahli dalam bidang human intelligence cinta itu terdiri daripada 3 komponen iaitu intimacy, passion dan commitment dan melalui konsep itulah cinta boleh diukur. Cinta melahirkan sejenis kebahagiaan bersama, kerelaaan bersama, bukan meminta tetapi keikhlasan. Cinta adalah saling menghulurkan hati budi masing-masing, merasa bahagia dalam dunia cintanya disebut oleh Seniman Agung P.Ramlee sebagai “dunia ana yang punya”.

Cinta itu merupakan anugerah sekaligus kutukan, menghadirkan rasa bahagia dan kesedihan. Tiap saat dihinggapi kegembiraan saat-saat bersama dengannya dan kesedihan saat harus berpisah dengannya walaupun hanya untuk beberapa saat. Senyum saat melihatnya, mendengarnya dan air mata ketakutan untuk berpisah ataupun perpisahan itu sendiri melanda. Cinta itu merupakan sesuatu perbuatan yang membawa reaksi penumpuan terhadap sesuatu yang dicintai, lebih tepat penumpuan yang melibatkan kasih sayang. Lazimnya, sayang boleh ditujukan kepada semua objek yang ada di dunia ini sama ada hidup atau tidak hidup. Umpamanya, menyayangi seekor burung, menjaga pokok-pokok bunga ros sebagai tanda sayang pada alam semula jadi.

Cinta juga mempunyai pengertian yang mendalam. Kasih sayang boleh wujud tanpa cinta, tetapi cinta mesti wujud bersama kasih sayang. Cinta lebih ditujukan kepada sesama manusia. Biasanya perkataan cinta merujuk kepada sesuatu yang disayangi lebih dari diri sendiri. Sebagai contoh mencintai seseorang kekasih. Seseorang itu sanggup berkorban, bersusah payah demi seseorang atau mementingkan diri kekasih lebih dari dirinya maka ia boleh dikatakan layak digelar cinta. Bahkan dikatakan bahawa cinta tidak boleh wujud tanpa kehadiran nafsu yang boleh digambarkan sebagai sesuatu yang memberi galakkan dalam melakukan sesuatu perkara. Byrne [1987] menyatakan bahawa pengalaman cinta itu berubah mengikut masa dan umur. Namun dapat dikatakan bahawa cinta itu misteri sifatnya, abstrak dan sukar ditentukan sehinggalah pasangan itu saling menyatakan. Dan ini bergantung kepada hati dan kekosongan atau citarasa di antara individu itu sendiri, sama ada apa yang diinginkan itu tercapai atau tidak.

Cinta itu dikatakan amat indah sekiranya apabila pasangan mengetahui keadaan pasangannya yang sebenar dan menerima seadanya tanpa mengurangkan suasana bahagia dan gembira ketika sebelum mengetahui cacat cela, atau susah payah pasangannya. Namun di kalangan orang Islam, cinta paling agung ialah cinta pada Tuhan, cinta pada rasul, cinta pada ibu-bapa, cinta sesama saudara Islam. Berbicara tentang cinta, lazimnya apa yang berlaku ialah cinta yang terjalin antara yang rata-ratanya bukan muhrim. Telitikan kata-kata ahli sufi Jami yang menerangkan kepada anak-anak muridnya bahawa “sekiranya seorang tua itu meninggalkan dunia tanpa merasai nikmat cinta, alangkah rugi hidupnya, oleh itu mulakan hidup dengan bercinta biarpun cinta itu bermula sesama manusia, kemudian pindahkan peritnya erti perpisahan itu kepada peritnya berjauhan untuk hadir/berada dengan di sisi Allah . Oleh itu jangan jauhi diri anda dari bercinta.”

Demikianlah juga cinta dalam konteks Kesusasteraan. Dalam hal ini Kesusasteraan ialah satu cabang kesenian yang berteraskan cinta; cinta kepada keindahan, dan cinta kepada kebenaran. Oleh itu karya kesusasteraan diciptakan oleh para sasterawan termasuklah Aizizi Hj Abdullah adalah untuk membangunkan peribadi manusia supaya cintakan keindahan dan kebenaran. Cinta ini mempunyai pelbagai martabat, darjat, nilai, maruah dan mutu memuncak kepada cinta yang paling murni dan abadi iaitu cinta kepada Maha Pencipta.

Namun dalam konteks Sangeetha, kesemua definisi cinta itu berbaur menjadi satu bentuk cinta luar biasa. Azizi telah menjalinkan rasa cinta luar biasa yang tak pernah terfikir di kalangan manusia bahawa ia boleh berlaku. Tetapi di tangan Azizi, cinta luar biasa ini telah dan boleh berlaku. Justeru saya namakan esei ini sebagai “Cinta Luar Biasa”. Luar biasa ini membawa maksud, tidak biasa, di luar norma-norma masyarakat, tidak pernah berlaku, tak mungkin berlaku, jalinan cinta misteri dan pelik. Inilah yang berlaku di antara Sangeetha dan Derus. Mengapa emosi cinta mereka dikatakan pelik, ganjil atau yang luar biasa atau tak biasa berlaku?

Antara sebabnya ialah,
1. cinta ini terjalin secara gerak tubuh badan.
2. cinta ini terjalin antara lelaki Melayu dan wanita India.
3. cinta ini antara lelaki Islam dan wanita Hindu.
4. cinta ini terjalin antara perempuan tua dan lelaki tua.
5. cinta ini terjalin antara lelaki tua yang lebih muda daripada wanita tua.
6. cinta ini terjalin antara lelaki tua yang tidak pernah berkahwin dengan seorang balu/janda.
7. cinta ini terjalin antara majikan dan kuli.
8. cinta ini terjalin antara dua amalan budaya yang berbeza.
9. cinta itu terjalin antara gaya hidup yang berbeza.
10. cinta itu dialirkan melalui irama muzikal yang lahir dari dalam jiwa.
11. cinta ini terjalin antara lelaki miskin dengan wanita kaya,
12. cinta ini terjalin antara lelaki yang hidup sederhana dengan wanita dermawan/hartawan.

Mengapa Sangeetha dan mengapa orang tua menjadi pilihan Azizi?

Ketika memulakan bacaan terhadap novel Sangeetha, saya sebenarnya telah menulis sebuah artikel berjudul “Eksplorasi Nyanyok dalam karya kreatif” dan tumpuan kajian saya lebih kepada watak Su Usul dalam novel Tunggul-Tunggul Gerigis karya Shahnon. Kemudian dalam masa yang sama saya sedang menyelia seorang pelajar sarjana yang juga berminat untuk mengkaji psikologi dan dilema orang tua dalam novel-novel Melayu. Dalam kajian kami itu langsung tidak terlintas untuk memperlihatkan orang tua yang selalu disebut sebagai warga emas masih berminat untuk bercinta. Hal ini juga kerana pengarang-pengarang kita jarang menyelongkar jiwa orang tua seperti yang berlaku dalam watak Derus dan apatah lagi menyelami emosi wanita tua India dan beragama Hindu!

Lazimnya, pengarang-pengarang kita masih dalam “comfort zone” dan agak stereotaip apabila membicarakan tingkah-laku orang tua. Umpamanya watak orang tua dalam novel Musim Sepi, Senjakala, Ranjau Sepanjang Jalan, Seorang Tua di kaki Gunung, Hari-Hari terakhir Seorang Seniman dan Anjang Aki. Namun setiap watak tua dalam novel-novel tersebut masih memperlihatkan ketajaman dan falsafah yang tersendiri di kalangan para pengarangnya. Misalnya Anwar Rihdwan, AIi Jusoh, Baharuddin Kahar apatah lagi mesej yang tersirat serta idea-idea yang payah ditafsirkan dengan kata-kata seperti yang diungkapkan oleh Shahnon Ahmad. Berbicara tentang orang tua, kerap kali mereka sering dikaitkan dengan kata-kata “rumah kata pergi, kubur kata mari”.

Selain dari orang tua dilihat secara lumrahnya mengalami penyakit nyanyok, lupa, sakit lutut, tak larat, lenguh-lenguh, sakit pinggang, tak lalu makan, sunyi dan cepat kecil / jauh hati. Selalunya dalam kesusasteraan barat telah memberikan kita imej orang tua yang cukup menarik dan menyayat hati, umpamanya dalam The Old Man and the Sea, Lear and Santiago. Namun, menerusi Sangeetha, Azizi telah memberi wacana baru dalam membicarakan orang tua sebagai bahan kreatif.

Pada mulanya, Sangeehta muncul sebagai sebuah cerpen yang tersiar dalam majalah Dewan Sastera, Februari, 2005 hal. 62-66 dan diberikan ilustrasi oleh Sdr Ranzen yang melukiskan gambar tabla,gambus, sebuah rumah usang, seorang wanita India dan seekor kucing. Namun Azizi mengakhiri cerpen ini seperti berikut, “ memang perempuan tua dan kucingnya sudah lena” [hal. 66]. Kemudian cerpen ini telah dibuat ulasan ringkas oleh Muhd. Mansur Abdullah dalam Dewan Sastera Mac, 2005 hal. 67-68 atas tajuk “Kesedaran Kendiri melalui Gelodak Jiwa”. Saya juga terkesan satu kritikan yang panjang dan amat menarik serta menyeluruh dibuat oleh Muhd. Mansur Abdullah berjudul “Sangeetha dalam Diri Pengarangnya” dimuatkan dalam http://aziziabdullah.blogspot.com/

Setelah selesai menelaah Sangheeta, saya teringat pesanan seorang pengkritik Barat yang terkenal bernama Vernon Scannell dalam bukunya berjudul How To Enjoy Novels. Beliau berpesan, the reader must be prepared to exercise his own imagination, his intelligence, sympathies, moral judgement and powers of cocentration; the experience is challenging and, when the novel encountered ia a masterpierce, it will be disturbing, even painful. The great novel may force us to question long-held assumption about reality. We will, to some extend, be changed by it just as we would be changed by significant events, in live experience.

Berdasarkan kepada pesanan itu, saya bersedia dengan pelbagai kesan rasa, justeru timbul beberapa perkara di kotak fikiran saya antaranya mengapa Sangeetha boleh jatuh hati kepada Derus? Sangeetha berusia 80 tahun, manakala Derus berusia 70 tahun. Derus tidak pernah berkahwin, seorang bekas posmen pencen, membantu Viralal untuk membersihkan rumah, kereta moris minor, menjaga burung merbuk dan halaman rumah Viralal dan Sangeetha. Hubungan mereka terlalu baik. Manakala Sangeetha seorang wanita kaya, setelah kematian Viraral, dia menjadi janda kaya, hartawan dan dermawan terkenal di merata dunia hasil dari sumbangannya untuk pelbagai pertubuhan dan anak-anak miskin. Setelah kematian Viralal dalam keadaan ia memeluk agama Islam, disaksikan pula oleh Derus dan jururawat dalam ambulan, Sangeehta tiada berasa sesuatu yang pelik atau marah atau tidak suka dengan Derus.

Walhal, dalam dunia realiti yang berlaku sekarang sudah pasti akan timbul huru-hara dan rasa tidak puas hati hingga membawa kepada rusuhan dan caci-mencaci sehingga mayat yang dikebumikan diminta untuk dikorek semula bagi mempastikan tanah kubur!

Persoalan lain yang menarik minat saya ialah bagaimana novel ini boleh dilihat dari pandangan psikoanalisis, bukan saja seperti yang dihuraikan oleh Muhd. Mansur Abdullah mengenai psikologi orang tua tetapi juga dilihat konsep asas Freudian dan feminine psychology oleh Karen Horney. Kerap kali ungkapan Freud what do women really want ytelah menimbulkan rasa kurang senang di kalangan wanita. Hal ini kerana menurut Freud, golongan lelaki memiliki “penis” yang dicemburui wanita menyebabkan terjadinya iri hati di kalangan mereka disebutnya “penis envy”. Adakah selepas kematian Viralal, timbul iri hati Sangheeta terhadap Derus?

Untuk menjawab persoalan ini kita telitikan pula idea yang dicadangkan oleh Karen Horney yang dinobatkan sebagai “ the most important women in the history of psychology”. Kajian beliau memfokuskan kepada “envy”. Justeru beliau berpendapat bahawa, “ that if a women envied a man it was because of his social status.” Untuk itu beliau mencipta istilah “womb envy” yang bermaksud “ that men envy women because of their ability to have children. Men then compensate for that inability through achievement in other domains” [Burger, 1997:130]. Bagaimanakah kedua-dua situasi ini dapat dikesan dalam watak Derus dan Sangeetha? Adakah Sangeehta mempunyai sifat-sifat dan emosi yang menjurus kepada “penis envy”? Atau adakah Derus mempunyai sifat-sifat dan emosi yang menimbulkan “womb envy” kepada Sangeetha?

Kajian sains membuktikan bahawa wanita yang telah berumur setua Sangeetha mempunyai pelbagai masalah biologi dan fizikal. Di usia itu pastinya Sangeetha mengalami menopause, osteoporosis, cardiovascular disease dan seksualiti. Hal ini turut dijelaskan dalam kajian Johnson dan Troll [1992]. Mereka telah “found that among people over 85, the women had more health problems than the men even though their husband had more power than their wives” [Turner dan Troll,1994: 18]. Namun dalam Sangeetha, Azizi menafikan kenyataan tersebut. Viraral telah mati pada usia 80 tahun sedangkan Sangeetha masih hidup dengan ingatan dan kekuatan fizikal yang mengagumkan. Malah ilusi cintanya pada Derus semakin kuat. Lihat saja keinginan dan naluri cinta kasih Sangeetha terhadap Derus yang diterjemahkan dalam bentuk igauan dan mimpi indahnya bersama Derus yang tidak pernah melalui dan memahami pengalaman dan alam berumahtangga. Sedangkan Sangeetha pula cuba menggembalikan saat indah bersama Viralal, yang kini pasangan barunya ialah Derus. Petikan di hal 186-187 dan hal. 446 membuktikan keinginan yang terpendam,

Di atas kerusi goyang itu Sangeetha duduk terhenyuk kerana sudah merasai kepikunan tenaga daripada usianya sendiri. Dia cuba menghirup udara petang. Dia adalah janda lama seorang lelaki yang sangat kerja kuat, sehingga harta pusakanya diwarisinya seratus peratus. Kerana kemurahan suami, maka dia yang bergelar janda telah menerima penghargaan yang luar biasa, yang tidak pernah diimpikan dalam hidup.

Dia adalah hartawan dan dermawan, yang sudah memboroskan masa hidupnya dengan tabla dan dagga, dengan merbuk dan kucing dan yang tidak diketahui oleh sesiapa, dia telah melepaskan sisa hidupnya bersama Derus, lelaki 10 tahun lebih muda daripadanya, seorang posmen pencen, yang snagat setia taatnya menghasibkan masa muda dan masa tuanya kerananya, kerana membajai kepikunannya. Lelaki itulah yang sangat mengerti tentang perasaan pikunnya yang seboleh-bolehnya hendak mengembalikan kemudaannya semula. [hal. 446]

Telitikan pula secara sedar bagaimana Sangeetha membuat persiapan dan persediaan dengan memakai apa saya yang menjadi kegemaran dan kesukaan Derus, dan menanti kedatangan Derus sepenuh harapan, [hal 186-187]

Maka dengan penuh keyakinan tentang Derus akan datang dan Derus akan suka melihat apa-apa yang dipakainya, dia pun menyaung kali kemerah-merahan. Merah buah manggis. Sayangnya kalil itu agak longgar. Tak mungkin kaili semakin besar. Apakah pinggangnya semakin kurus atau segala gelambir isi perut menjadikan kaili itu boleh dikisar dan dipusing? Diambil sari berwarna kuning. Rasa-rasanya sari kuning dengan kaili merah manggis sangat kena. Manakala kain sari seperti kelumbung disilang ke paras bahu. Sari itu merah darah, juga dirasanya sangat kena. Dia melihat cermin. Cermin tidak ketawa.

Apa lagi? Diamatinya benar-benar. Hari itu dia mahu memakai selengkapnya walaupun bukan hari jadi seperti yang dikehendaki oleh Viralal dulu. Diambil pula kapel, dimasuknya satu-satu. Tidaklah sukar kerana tangan dan lengan yang semakin tua itu semakin kurus. Kapel itu amat longgar.

Dengan bertongkat sebagai membantu kelemahan tuanya, Sangeetha ke ruang tengah tetapi kemudiannya berpatah balik ke dapur. Dia berdecit-decit beberapa kali memanggil Meo. Diambillah susu di dalam peti sejuk, diambilnya seekor ikan temenung dan diletakkan berhampiran pintu belakang.


Namun Derus belum juga sampai. Merajukkah Derus? Tak mungkin. Derus bukan orangnya. Si tua itu tidak pernah merajuk.
(hlm. 186-187)

Demikianlah juga kekuatan ilusi dan fantasi cinta Derus terhadap Sangeetha, begitu asyik dan mendalam yang menurut Azizi hingga ke tahap fana. Kedua-dua mereka tidak nyanyok, masing-masing bertenaga, mempunyai ingatan yang kuat, mungkinkah kestabilan memori itu datangnya dari nafas cinta yang boleh memberikan tenaga baru? Kerana kuasa cinta apa saya boleh berlaku. Situasi ini dapat dilihat dalam petikan berikut 327-330,

Tiba-tiba petikan gambus terhenti. Terdengar Derus batuk-batuk.
Sangeetha terdongak. ‘Derus!’ Tapi suara itu tidak keluar. Yang terasa biji halkumnya saja bergerak turun naik. Yang terasa sekitar rumah seperti berpusing dan basikal Raleigh pemberian Viralal dulu juga seperti berpusing-pusing. ‘Derus …’ Dipanggilnya sekali lagi tetapi suara panggilannya terperosok ke dalam juga. Jauh di sudut hati.

Batuk-batuk tidak terdengar lagi. Bunyi petikan satu tali ke satu tali seperti hendak mencari key terdengar pula dan kemudian petikan itu bersambung-sambung membentuk satu irama yang aneh kemudian bertali arus dengan petikan penuh geram.

Sangeetha merangkak ke satu tangga lagi. Mujurlah tidak ada siapa yang lalu di situ. Husin pun mujur tidak keluar. Rumah itu mempunyai tangga dan ruang rumah tangga. Apabila bunyi petikan itu semakin menggila, Sangeetha seperti mendapat satu tenaga baru kerana dirasanya di muka pintu Derus sedang mendepa tangan menyambutnya, tetapi malangnya Derus yang sedang memetik gambus itu agak jauh di muka pintu tidak menyedari kedatangannya.

Lantai ruang rumah tangga itu pun berpasir. Sari hitamnya sedikit kotor. Apabila disedarinya Derus tidak menyedari kedatangannya, dia semakin berani berengsot-engsot sehingga sampai ke bendul tangga kedua. Alangkah … alangkah terkejutnya apabila dia melihat fananya Derus. Kemunculannya di bendul pintu sehingga dia menyerangguh melepaskan lelah, Derus masih tidak menyedarinya. Rasukan apakah Derus pagi itu dia tidak tahu. Derus dilihatnya mendongak-dongak dengan gelengan kepala, mencebik bibir tuanya, terherot-herot mulutnya sampai terleleh air liur.

‘Derus….’ Dia sebak melihat Derus tetapi suaranya tetap terkunci di dalam.

Derus tetap juga tidak menyedari kemunculannya di muka pintu, dan dia menyerangguh di bendul memerhati dengan penuh hairan. Dilihatnya Derus mengapuk kukuh perut gambus, di bawah ketiaknya, tersenget bahunya dan tangan yang memetik seperti menggoncang satu pancang yang kuat manakala jari-jari tangan kirinya meretih melompat-lompat, menekan-nekan, sesekali direntap hingga hampir ke perut gambus dan kemudiannya menggesek pantas hingga ke leher gambus. Kadang-kadang jari-jari Derus dilihatnya seperti jengkauan lintah paya.
Dilihat dalam konteks psikoanalisis Freud, beberapa konsep utama perlu difahami untuk memperjelaskan bagaimana perkembangan gender boleh berkembang. Dalam hal ini terdapat empat konsep iaitu:

a] how relationships develop and are transformed. Hal ini boleh dinilai bagaimana bermulanya hubungan Sangeetha dan Derus pada peringkat awal hinggalah semakin intim selepas kematian Viraral.

b] levels of consciousness. Tahap-tahap kesedaran ini juga dapat dikesan bagaimana emosi rindu dan kasih bertaut dalam irama muzik Melayu [gambus] muzik klasikal India dagga dan tabla. Bahkan ilusi dan fantasi cinta Derus dan Sangeetha berselang-seli berlaku dalam keadaan “conscious” dan “unciousness”. Ada ketika mereka dapat mengawal diri, ada kalanya fantasi dan ilusi mereka hanyut.

c] ways of processing experience. Hal ini dapat dilihat bagaimana proses cinta mereka dibentuk , berkembang dan berakhir. Satu cara yang dapat dikesan ialah irama muzik telah menterjemahkan emosi cinta mereka.

d] defense mechanisms. Konsep ini dikembangkan oleh anak perempuan Freud iaitu Anna Freud. Ia merujuk kepada bagaimana “unciousness strategies” digunakan untuk menjaga kesedaran diri. Juga konteks ini dapat dikesan bagaimana Derus memelihara rasa cintanya dengan bersolat, berdoa dan ada waktunya dipindahkan kepada memelihara Sangeetha seperti memelihara merbuk.

Keempat konsep ini berfungsi dengan mengambilkira tiga konsep tradisi dalam kriitikan psikoanalisis Freud iaitu id, ego dan super-ego. Id “is entirely unconciousness”, id juga adalah “reservoir of libido, it”s functions to fulfill the primordial life-principle” yang disebut Freud pleasure principle. Manakala ego lebih bertindak sebagai saring atau penapis dan ego” is governed by the reality principle, sementara super-ego disebut sebagai morality principle.

Dalam bahasa yang mudah, id menjurus kepada kebinatangan, super-ego mengarah manusia ke arah kemalaikatan dan ego memelihara keseimbangan manusia dengan sifat-sifat kemanusiaan. Lalu bagaimanakah ketiga-tiga zon psikik ini berfungsi dalam diri Sangeetha dan Derus. Dalam hal ini terdapat beberapa situasi di mana ego sudah tidak dapat menyeimbangkann antara zon id dan zon super-ego, kerana kemuncak cinta Sangeetha terhadap Derus dan begitu juga kemuncak cinta Derus terhadap Sangeetha telah memasuki zon id. Lihat saja perasaan cinta mereka berdua di hal 391-394 bertaut menjadi satu:,

‘Engkau adalah hartawan dan dermawan yang baik dan memboros kepikunan hanya untukku’
Sangeetha malu-malu dalam rasa bangga. Apakah benar kata-kata Derus ini? Mengapa malam ini baru berpeluang menyatakannya?

‘Tidak seperti hartawan lain, aku rela menghabiskan usiaku bersamamu. Mahukah engkau bersamaku?’

Sangeetha seakan-akan tidak percaya bahawa Derus yang melafazkannya. Dia yang duduk tundukl melengkung memaksa tuanya supaya tidak ketara, memilin-milin bucu bantalnya. Dia mendiamkan diri seketika tetapi disaranya Derus sudah berada di bawah keteduhan hatinya. Bujukan Derus menjadikan dia membungkam. Lalu terasa Derus memegang tangannya, meramas-ramasnya.

‘Mahukah engkau mengunyah luluh daun-daun hari tuaku?’

Dia terasa Derus duduk di sisinya di tubir katilnya. Ahh, kepikunannya. Apakah ini satu ulangan masa muda? Tidak, ini bukan Viralal yang bermisai melengkung ke atas, yang berbadan tegap, berbulu dada. Ini Derus, lelaki yang menghambat tuanya, yang sekian lama barangkali menyimpan dendam rasa.

Lalu dia pun berasa tidak perlu lagi menyiapkan kelengkapan istimewa. Cukup apa yang ada. Yang perlu hanyalah Derus yang diidamkan sekian lama tetapi tak terluah sejak lama juga. Cukup rasanya dengan bau wangi minyak yang dipakai ke majlis tadi dan bau badan mandian bunga-bunga di dalam tab. Cukuplah dengan kehangatan tubuh waktu dinihari. Dia pun baring dalam keadaan malu tetapi kepikunannya mengajar ia menjadi berani. Derus terkedu dan memandangnya dengan aneh.

Dalam cahaya samar pantulan dari bilik air dan balkoni, tubuh tua itu tidak sangat nampak kedutnya. Derus pun macam tidak peduli. Tidak ada sungutan tidak bagus sehinggaka ketiak pun tidak terasa tengit peluh.

‘Hidup sebenarnya,’ bisik hatinya tetapi tidak pun didengar oleh Derus ketika dia menyentuhi Derus.

Maka bilik yang sarat dengan desahan keluh dan resah tadinya bertukar menjadi silihan nafas kencang. Derus mempermainkan jari-jari yang sering memagut syahi or gab dan maidan. Untuk pertama kali Derus menimang-nimang kalung di lehernya, yang dipakai ke majlis semalam. Dia ingin tersenyum tetapi tidak berseri kerana kerepot dan kebam bibir tuanya. Tiba-tiba dia teringat bagaimana Viralal mengucupnya dengan penuh kegelian kerana serabut tajam misaim Viralal. Dan kini, ternyata misai dan janggut Derus tidak terjaga dan kulit pipinya yang tua berkedut dengan garis-garis panjang, tikaman bulu janggut dan misaim Derus terasa mjal-mejal sahaja. Sangeetha teringat ciuman seperti itulah dua puluh tahun yang lalu, satu ciuman terakhir daripada Viralal. Lalu dia pun membalas dengan meletak tangannya ke bahu Derus sebagai membuktikan tindak balas kemesraan, dia mendekap bibir kerepotnya ke pipi Derus.

‘Jangan!’ kata Derus terengah-engah.
‘Kau sudah pun melakukannya, Sangeetha.’
‘Tidak.’

Keaktifan Sangeetha seperti dia telah meninggalkan kepikunannya 10 tahun yang lampau. Akan tetapi Derus terkapai-kapai kerana tidak memiliki pengalaman luar biasa.

‘Aku sudah tua,’ gumamnya dan ternyata rasa-rasanya dia akan kecundang terlebih dahulu kerana penat semputnya. Tetapi Derus juga tidak memenuhi syarat seperti lelaki lain. Mungkin kerana pertama kali dan kesempatan yang ada sangat terburu-buru. Dia merasa, menggagahi dirinya dan memaksa Derus mengagahi perasaannya bukanlah ubat kuat.

Akhirnya dia terkulai dan tidur di atas lengan Derus yang lumpuh keaktifannya. Dia terbaring dengan kesal tetapi dia berasa puas kerana adanya kesepaduan rasa. Bukankah Derus tidak menolak? Akan dibiarkan Derus terkelepek sampai pagi.

Hal yang sama berlaku dalam diri Derus yang menggilai Sangeetha dengan penuh rasa berahi yang tidak pernah dialaminya. Lihat petikan di 174-175 dan 388, kedudukan ego sebagai penapis dan pengimbang zon psikiki manusia gagal berfungsi. Derus hanyut dalam lamunan menuju ke zon id, sehinggalah lamunannya tersedar setelah terkejut ada benda jatuh di bilik Sangeetha. Benarlah kata orang cinta itu buta, cinta tidak mengenal usia. Namun dalam banyak situasi, zon ego berjaya mengawal rasa cinta kedua-dua watak ini untuk berada dalam zon super-ego. Kemuncak cinta dan naluri seks mereka di transformasikan kepada irama muzik tabla, dagga dan gambus, bahkan simbol cinta itu dipindahkan kepada burung merbuk. Lihat petikan 518-519] yang menyaksikan kesungguhan Derus mengubati merbuk yang dalam kesakitan.

“Merbuk sudah segar, dan tentu Sangeetha juga sudah sihat”. Setiap pergerakan merbuk adalah reflection Sangeetha. Manakala Sangeetha pula berfikir, “membawa balik merbuk untuk berubat sama sahaja dengan mencempungnya untuk berubat. Mengubati merbuk sama saja mengubatinya yang dalam kepikunan. Tetapi ada yang tidak dapat diubatinya dalam kepikunan itu ialah kerinduan” [hal. 508]. Tanggapan ini dibuat dalam keadaan “unconscious” melalui tindak-tanduk sublimasi yang berada dalam takungan libido. Dalam kes ini, zon-psikik Sangeetha dan Derus dikawal oleh Ego untuk berada dalam super-ego. Mereka tidak melanggar norma-norma yang telah ditentukan oleh masyarakat. Demikan juga perasaan yang sama dipindahkan kepada mandian merbuk di hal. 123-125, Telitikan petikan di hal 498-500 yang memperlihatkan kerinduan Derus kepada Sangeetha,

Apakah Sangeetha juga begitu?

Dan apabila dia mendongak mengamati betul-betul merbuk yang diam di dalam sangkar di hujung alang semurup pisang sesikat itu ternyata merbuknya seperti murung.

Murung jugakah Sangeetha?

Ternyata merbuk itu seperti selesema.

Selesema jugakah Sangeetha?

Merbuk itu seperti meluruh.

Merohoi jugakah semangat Sangeetha?

Benar-benar sekali merbuk memang berpenyakit tetapi Derus tidak tahu penyakit apa. Maka dengan hati-hati dia mengginjat kaki di undakan, diambilnya sangkar itu tanpa menggegarkan sedikit pun kedudukan merbuk, lalu terduduk dengan perasaan yang cukup terharu. Jika Sangeetha juga begitu, alahai … ya Allah ya Rabbi…. Maka Derus pun menyedut-nyedut air hidungnya yang hendak meleleh keluar. ‘Geetha …’ bisik Derus dengan segala susah payah memeluk sangkar yang dirasanya dia seperti mencempung Sangeetha yang kurus kecil itu. Memang … memang Sangeethalah yang dicempungnya kerana Sangeetha dengan merbuk adalah satu; Sangeetha dengan tabla adalah satu; Sangeetha dengan Meo adalah satu dan Sangeetha dengannya adalah satu.

Melihat Azizi melalui bahasa dalam Sangeetha.

Salah satu cara untuk mengenali atau mengecam bahawa karya itu milik Azizi Hj Abdullah ialah pengungkapan bahasanya. Namun ada waktunya khalayak sedikit keliru atau berteka-teki kerana pada pandangan saya, gaya bahasa Azizi ada juga persamaannya dengan Shahnon Ahmad. Sebagai contoh stail ini dapat dikesan di hal 441, 443 dan 470. Pembinaan ayat dibina dengan terma dan loghat Kedah, ayat yang pendik-pendik, berulang-ulang, berselang-seli dengan gaya ironis, sindiran dan makna yang mendalam. Setiap terma yang dipilih dan ayat dibina dapat sampai maksudnya kepada khalayak seolah-olah gambaran itu hidup dan segar. Itulah kelebihan Azizi. Penelitiannya detail dan benda yang dianggap remeh diketengahkan dan diambil peduli supaya nampak sempurna. Sikap kepeduliannya itu patut dicontohi. Saya dapat mengutip beberapa contoh ayat yang memperlihatkan kecekapan Azizi untuk mempersembahkan maksud tertentu. Setiap satu ayat itu pastinya berbau pengaruh persekitaran dan latar belakang Azizi, antaranya,

1. … Apabila mata tua mereka bertentangan lalu mereka terkerising kemudian terus ketawa.(hlm. 133)

2. Berdecit tidak, berdecip tidak. Berdecuh tidak, berdecup tidak. Apalagi decur-decut. (hlm. 498)

3. …. Pasti Sangeetha ada di dalam, mungkin terkedang melayan kepikunannya.(hlm. 496)

4. Tetapi jangkaannya meleset. Tiba-tiba Meena muncul di pintu bilik dengan dua tangan menyanggah daun pintu dan bertanya, “Masih penat? Letih? Mengah? Kalau macam itu kita ke klinik!”
Dia tercungap-cungap oleh kekalutan pertanyaan yang dilontar kepadanya.(hlm. 508)

5. … Kalau tidak silap, anjing itulah juga yang pernah diligannya, selalu apabila masuk dengan lidah terjelir-jelir melalui pintu pagar yang terkeleweh.(hlm. 526)

6. “Tangan seluk jubur ayam!” tempik Derus dengan ketawa yang kuat.(hlm. 527)

7. … Dan tidak pernah ada dalam kamus hidupnya mayang menolak seludang. Dia rela menjadi kain basahan sehelai, timah sesuku, kalau tak timah pergi terasa mendapat: demi Viralal, demi Sangeetha sejak dulu. Tetapi itulah, sejak Meena muncul, dirasanya Sangeetha bersikap limau masak seulas. Walau bagaimanapun buat sementara waktu dia tidak kisah. Biarkan Sangeetha sedar sendiri. Satu hari Sangeetha akan tahu juga betapa tembaga menunjukkan senam, besi menunjukkan karat, keris menunjukkan pamur, manikam menunjukkan cahaya.(hlm. 527-528)

8. Terherot-herot mulutnya, mengebam-ngebam bibirnya. Melenggok-lenggok kepalanya, mengangguk-angguk pula dan apabila air liurnya berlenja, disedutnya sampai habis. (hlm. 174-175)

9. …. Birha daripada balutan baldu hijau, terkeremot terpelonok tidak dijaga. Petang itu segala-galanya tidak dipedulikan. Dibiarkan begitu-begitu tentang vadi yang kendur, tentang guli yang tergesak, tentang kuri yang terkeleweh atau gajra yang berubah. Semuanya tidak memberi makna.(hlm. 149)

10. … Dia datang dalam keadaan amukan rebut rindu tak tertahan, dari keloi suara batin yang ingin menyatukan dua irama menjadi satu.(hlm. 451)

11. … Meena menembab telinganya ke bibir mulut tetapi Meena hanya mendengar suara seperti itik nila.(hlm. 458)

12. … Jari-jarinya seperti dikarau oleh wayar magnet; berkerekot seperti besi pencakar sampah.(hlm. 458)

13. Sangeetha hanya menguyukan matanya yang digenangi air. Air liurnya berlenja-lenja di tepi bibir. Ada sedikit buih-buih.(hlm. 459)

14. … Mahu ditingkah-tingkah sekali dua, biar dengung dan kelepong-kelepang bunyi itu sampai ke rumah Derus.(hlm. 462)

15. … Pengalamanlah yang berwaspada. Sesekali terkejut apabila terdengar seakan-akan decit-decap, decuh-decup atau decur-decut.(hlm. 469)

16. Berdecit tidak, berdecip tidak. Berdecuh tidak, berdecup tidak. Apalagi decur-decut.(hlm. 498)

17. … Derus tentu tidak mahu kelaku kelayaknya dengan Meena dapat dilihatnya. Mungkin. (hal. 474)

18. … Hodohnya bukan sekadar riak wajah yang berkedut, berbibir kepom atau pipi terkelohom tetapi tentu juga membusukkan jiwa dan hati nurani.(hlm. 474)

19. … Ramai orang melihatnya dan menyangka dia tuan baru pada Derus, kata Meena dengan terkukkik-kukkik ketawa sampaikan merbuk pun tertekuku-kuku.(hlm. 475)

20. Tetapi sangat sukar hendak menafikan itu. ketika berada di atas basikal, mengengkiang kedua kaki, dia jadi teragak-agak hendak turun membuka pintu pagar, …(hlm. 495)

21. … Mujur pintu pagar sudah terpelahang kerana Meena tidak menutupnya ketika keluar tadi. (hlm. 496)

Kesimpulan

Itulah antara beberapa aspek yang boleh kita renungi dan kesan hasil dari perincian terhadap emosi cinta dan erti cinta yang terjalin antara dua dunia yang berbeza. Sekali lagi Azizi masih mengekalkan cara pengakhiran luar-duga. Apa tidaknya pembaca dipaparkan dengan Sangeetha yang nazak, Derus pula yang meninggal. Oleh itu hipotesis yang menyatakan wanita mempunyai jangka hayat yang lebih lama dari lelaki dibuktikan oleh Azizi. Pada dasarnya saya kelaskan pengisian novel ini sebagai “macam-macam ada”. Walaupun latarnya hanya sebuah rumah usang, diselarikan pula dengan penghuninya yang tua, sekelilingnya juga flora dan fauna yang tua, lelaki-lelaki seperti Hussin, kalendan dan drebar lori yang “tidak menarik”, pagar rumah yang tua, moris minor yang tua, kemunculan Meena yang juga tua, adalah faktor-faktor yang boleh menyumbangkan sebuah karya yang mejemukan. TETAPI Azizi berjaya menambat emosi khalayak hingga ke penghujung cerita. Itulah sisa-sisa kehidupan orang tua sebenarnya. Azizi berjaya mengungkapkan nilai-nilai kemanusiaan. Aspek kemanusiaan yang paling menonjol akan menjadi sumber penting dalam mana-mana kesasterawan ialah permasalahan kemanusiaan {Shahnon Ahmad, 1992: 150]. Inilah yang diungkapkan oleh Azizi .

Azizi juga berjaya mengubah dan membina gaya baru dalam persembahan Sangeetha. Apa tidaknya, novel ini disulamkan dengan pantun-pantun indah, gurindam dan seloka orang muda memadu asmara tetapi diubahnya untuk orang tua memadu rasa cinta yang terpendam. Pelbagai unsur ironi dan sindiran dapat dikesan, terutama di kalangan tingkah-laku dan sikap watak sampingan yang membawa erti tersirat. Renunglah watak Hussin yang suka memasang radio dengan kuat, Si Manat dan Karim - drebar dan kalendan lori yang suka mengusik Derus dan kemunculan adik Sangeetha iaitu Meena. Mereka adalah watak-watak yang tidak faham perasaan orang tua dan ada waktunya buta seni dan buta cinta! Rumah limas potongan perak dirapikan dengan semua unsur tua, pagar yang tua, basikal yang tua, moris minor yang tua, pokok nangka yang tua, bangku yang tua, sangkar burung yang tua, pokok rambutan yang tua dan dinding kayu yang tua. Secara “subtle” Azizi memberikan keselarian jalan cerita yang cukup mempersona, tetapi ramai yang tidak sedar termasuklah Meena yang mahu mengubah segala unsur nostalgia yang ada dalam rumah itu!.

Itulah Azizi, setebal mana pun cerita yang dikarangnya, Azizi tetap Azizi. Dia mahukan pembaca lebih proaktif justeru beliau menghasilkan novel yang penuh dengan unsur penyelidikan yang rapi. Dengan terhasilnya novel ini, Azizi muncul sebagai pengarang yang berani keluar dari “comfort zone”, melanggar konvensi demi mencipta sebuah invensi yang menyegarkan. Akhiran cerita menjadikan khalayak tidak selesa kerana timbul pelbagai kemusykilan, adakah Sangeetha Islam? Bagaimana dia akan dikebumikan? Fahamkan Meena tentang apa yang tersembunyi selama ini? Adakah persoalan itu akhiran cerita atau masih di tahap klimaks? Kepada Azizi, saya panjangkan nasihat Sasterawan Negara Shahnon Ahmad, kata beliau [1988:111], kita sebagai pengarang jangan begitu sensitive terhadap apa orang lain kata terhadap karya kita. Tugas kita hanya mengarang dan memperkembangkan daya kreatif semampu yang kita boleh. Kita boleh belajar dari pengalaman-pengalaman kita sendiri.

Bibliografi


A. Rahim Abdullah. 2005. “Pemikiran Azizi Haji Abdullah dalam Karya Cereka”, Dewan Sastera, April 2005: 16-23.
Ali Ahmad. 1994. Pengantar Pengajian Kesusasteraan. Kuala Lumpur: Dewan Bahasa dan Pustaka.
Azizi Haji Abdullah. 1999. “Jalan Panjang Mencipta Nama”, Dewan Sastera, Jun 1999: 96-98.
Azizi Haji Abdullah. 2005. “Sangeetha”, Dewan Sastera, Februari 2005: 62-66.
Azizi Haji Abdullah. 2006. Sangeetha. Kuala Lumpur: Dewan Bahasa dan Pustaka.
Barbara F. Turner & Lillian E. Troll. 1994. (ed.). Women Growing Older: Psychological Perspectives. London: Sage Publications.
Guerin, L Wilfred, Labor G.Earle and Morgan, Lee. 1976. A Handbook of Critical Approaches to Literature. London: Harper & Row Publishers.
http:///www.sangeetha.org/Banner.htm
http:///www.sangeetha.org/Spring07_brief.htm
http://en.wikipedia.org/wiki/Feminine_psychology
http://www.webrenovators.com/psych/KarenHorneyoWoman.htm
James E. Birren & K. Warner Schaie. 1977. (ed.). Handbook of the Psychology. New York: Van Nostrand Reinhold Company.
Karen Horney, M.D. 1939. New Ways in Psychoanalysis. New York: W.W. Norton & Company, Inc.
Lore Reich Rubin. Feminine Psychology. By Karen Horney. Edited by Harold Kelman, M.D. New York: W.W. Norton & Co., Inc, 1973. pp 289”. http://www.pep-web.org/document.php?id=paq.045.0148a.
Muhd Mansur Abdullah. “Sangeetha Dalam Diri Pengarangnya”. http://aziziabdullah.blogspot.com/
Muhd. Mansur Abdullah. 2005. “Kesedaran Kendiri Melalui Gelodak Jiwa (Analisis Cerpen Dewan Sastera, Februari 2005)”, Dewan Sastera, Mac 2005: 67-71.
Shahnon Ahmad. 1988. Gubahan Novel. Kuala Lumpur: Dewan Bahasa dan Pustaka.
Shahnon Ahmad. 1992. Kesasterawanan, Kepolitikan, Kealaman, Kedirian, Kemanusiaan. Kuala Lumpur: Dewan Bahasa dan Pustaka.
Urus Setia Panel Anugerah Sastera Negara. 2005. (pngr.). Sastera dan Kemanusiaan. Kuala Lumpur: Dewan Bahasa dan Pustaka.

Forum & Filem Pendek Sangeetha

Posted by Tukya Labels:

Pusat Dokumentasi Melayu, Dewan Bahasa dan Pustaka (DBP) dengan kerjasama Kumpulan Sasterawan Kavyan menganjurkan "Forum & Filem Pendek Sangeetha" di Galeri Ilmu, Tingkat Bawah, Menara DBP pada 14 Julai 2007 (Sabtu), 9:00pagi.

Program ilmu ini akan menampilkan Azizi Haji Abdullah, Dr Rajantheran Muniandy (Universiti Malaya) dan K. Balasubramaniam (Gabungan Persatuan Penulis Tamil Malaysia) untuk membicarakan secara terperinci, mendalam, kritis dan terbuka novel Sangeetha (DBP: 2006).

Forum yang bakal dikemudi Presiden Kavyan, Uthaya Sankar SB turut dijangka menjadi hangat apabila meneliti novel Sangeetha dari sudut penerimaan idea, mesej, budaya dan kisah percintaan warga emas berlainan kaum dan agama.

Bagi memeriahkan lagi majlis, sekumpulan pelajar subjek Bahasa Malaysia dari Kolej The One Academy (TOA), Bandar Sunway akan menayangkan filem pendek yang mereka adaptasi daripada novel Sangeetha; selain mempamerkan poster, kad undangan dan komik yang dihasilkan berdasarkan novel berkenaan.

Novel Sangeetha karya Azizi Haji Abdullah mendapat sambutan yang menggalakkan daripada khalayak pembaca dan peminat sastera. Novel ini telah dibicarakan dalam majlis anjuran DBP Wilayah Utara, diulas dalam akhbar Mingguan Malaysia pada 22 April 2007 serta diulas dalam rancangan Selamat Pagi Malaysia (SPM) pada 28 April 2007.

Namun, perbincangan terhadap novel ini masih belum menyeluruh, mendalam dan terbuka dari aspek sastera, budaya, agama dan masyarakat yang ditampilkan dalam novel berkenaan. Maka, Kavyan telah mencadangkan supaya suatu sesi forum diadakan bagi membicarakan Sangeetha secara lebih mendalam, menyeluruh dan terbuka.

Perbincangan dalam bentuk forum ini menampilkan seorang perantara dan tiga ahli panel; dan dikendalikan seperti program bicarawara. Penonton dan hadirin juga diberi ruang dan peluang untuk berinteraksi bersama perantara dan ahli panel.

Sesi forum secara profesional yang disarankan oleh Kavyan diyakini mampu mencetuskan sedikit polemik yang sihat dalam media massa, sekaligus menarik perhatian masyarakat umum pelbagai kaum untuk membaca novel Sangeetha dan seterusnya memperkatakan isu-isu dalam novel ini secara lebih terbuka.

"Forum & Filem Pendek Sangeetha" terbuka kepada umum dan untuk maklumat lanjut, sila hubungi info@kavyan.cjb.net atau 012-3368142.

Bahasa Malaysia, Bangsa Malaysia

Uthaya Sankar SB
012-3368142

uthayasb@yahoo.com.my
www.uthayasb.cjb.net

Buku: Sangeetha papar cinta dua bangsa

Posted by Tukya Labels:

Azizi mempertemukan balu berketurunan India dengan lelaki bujang Melayu

AZIZI Abdullah yang terkenal dengan Seorang Tua Di Kaki Gunung apabila novel itu menjadi teks pelajar Tingkatan Lima pada 1990-an dan sesetengah universiti turut menjadikannya sebagai bahan kajian, kini tampil dengan karya terkini, Sangeetha.

Novel ini dikarang pada 2005 ketika Azizi dilantik sebagai Karyawan Tamu, Dewan Bahasa dan Pustaka (DBP) dan diterbitkan pada Disember 2006, memenangi Anugerah Buku Terpilih oleh Jabatan Pengajian Media, Universiti Malaya (UM), Kuala Lumpur.

Sangeetha yang mengangkat kisah cinta dua bangsa tampak unik kerana ia membawa pembaca menelusuri jalinan kasih dua watak utama warga emas, Sangeetha dengan tukang kebunnya, Derus, pesara posmen.

Kisah lumrah dalam masyarakat ini kelihatan menarik di tangan Azizi apabila Sangeetha ditampilkan sebagai balu yang jauh lebih tua, tetapi bercinta dengan lelaki Melayu lebih muda daripadanya.

Novel setebal 561 halaman terbitan DBP berharga RM35 senaskhah ini mempertemukan Sangeetha (80 tahun), berasal dari Mumbai dengan Derus (70 tahun) di rumah limas potongan Perak, peninggalan Viralal.

Meskipun berhijrah di negara orang, Viralal, mampu tampil sebagai saudagar botol dan besi buruk yang berjaya dan mencipta kekayaan melalui perniagaannya itu, tanpa lupa berbudi dengan memberi derma serta sumbangan ke rumah kebajikan ketika hayatnya.

Pengarang novel ini seolah-olah cuba memadamkan stigma dalam masyarakat Malaysia bahawa orang India sebagai golongan bawahan seperti sering digembar-gemburkan selama ini, apabila mengangkat pasangan ini sebagai ahli perniagaan berjaya.

Pengarang menghanyutkan pembaca dengan pergolakan emosi dan psikologi Sangeetha yang kesunyian selepas kematian suaminya manakala Derus, pesara posmen, kebetulan tidak pernah berkahwin sebelum ini.

Detik Derus membisikkan kalimah syahadah ke telinga Viralal ketika menghembuskan nafas akhirnya sambil menganggukkan kepalanya tanda mendengar seolah-olah memberi lampu hijau kepada Sangeetha untuk merindui lelaki Melayu itu.

Setiap hari Sangeetha setia menanti kedatangan Derus ke rumahnya untuk menjalankan tugas membersihkan halaman, mencuci sangkar merbuk dan memanaskan enjin Moris Minor, milik mendiang suaminya dan sesekali membawanya ke bank atau ke pasar.

Bagaimanapun, pertemuan semula Sangeetha dengan adiknya, Meena selepas berpisah selama 40 tahun pada majlis sambutan ulang tahun ke-80 di Dewan Masyarakat Penyayang, merubah kehidupan dan hubungannya bersama Derus.

Kehadiran Meena di rumah Sangeetha menyebabkan Derus berasa dirinya tersisih kerana adik wanita itu kini menjadi penggantinya untuk menghilangkan rasa sepi dan sunyi yang selama ini membelenggu perempuan tua terbabit.

Azizi lincah menggarap perpaduan dua bangsa dengan menyelami perasaan Sangeetha dan Derus yang dimamah usia, tetapi masih memerlukan kasih sayang demi meneruskan kehidupan mereka, tanpa lelaki Melayu itu membelakangkan agamanya.

Percintaan unik kedua-dua warga emas ini berakhir apabila Derus datang menemui Sangeetha ketika sedang nazak, berkesudahan dengan kematian lelaki itu yang tiba-tiba sakit, tetapi sempat mengucapkan kalimah syahadah ke telinga cinta hatinya.

Kekuatan bahasa Azizi yang turut memanfaatkan kiasan mahupun pantun dalam menghidupkan karyanya berjaya menambat hati pembaca untuk meneruskan bacaan mereka bagi mengetahui kesudahan cerita.


INFO: Sangeetha
Karya: Azizi Abdullah
Tebal: 561 halaman
Penerbit: Dewan Bahasa dan Pustaka
Harga: RM 35 senaskhah
Bintang: 3

http://www.bharian.com.my/m/BHarian/Saturday/Sastera/20070602124757/Article/