Catatan 3 Hari Sebelum PR Prtg Pauh

Posted by Tukya Labels:

Lagi tiga hari Pilihan Raya Kecil Permatang Pauh P44 ketika tulisan ini masuk blog.

Saya tak pernah tenguk hebat dan gelabahnya suasana. Paling dahsyat dari pilihanraya di mana-mana pun di Malaysia pada masa lalu. Ijok dulu pun tak seperti ini.

Saya masih juga cari di mana ceramah Izam, Khairi dan lain-lain tokoh Umno. Sangat kepingin nak tengok Saiful yang kononnya tinggal sehotel dengan Dato’ Najib.

Semalam 22 Ogos 2008 solat jemaah dengan Datuk Seri Anuar dan Badrul Amin di Masjid Penanti. Yang syoknya tengah ambil gambar di halaman masjid, Datuk Seri terkam dan berjabat salam. Malam sebelumnya pun di lorong masuk ceramah, Datuk Seri singgah dan ajak naik pentas juga tapi saya menolak.

Mungkin Datuk Seri masih ingat novel yang saya beri dulu ‘Kawin-Kawin’ ketika dalam tahanan.

Lepas maghrib terpa lagi ke Mengkuang Titi. Ya Allah, manusia macam cacing organik dalam tempurung. Nak keluar balik tak boleh. Menariknya ceramah malam itu dari Azmin, wakil dari Sarawak dan Pas Kelantan. Wakil DAP Tanjung Bungah baca terjemahan ayat Qur`an surah Albaqarah. Hebat.

Anuar yang terakhir dan isunya sama saja, kecuali lenggok gaya yang berlainan.


Dalam perbualan dengan petugas PR, katanya 50-50 Datuk Seri nak menang. Tapi saya kurang yakin. Dalam cula sesetengah kawasan, katanya 3-1. Cuma yang tak sedap, Datuk Arif ada juga pengaruh, pasal cakap Cina.

Suasana pilihanraya kecil seperti ini ternyata orang Melayu bukan cari maklumat tetapi syok kepada idola. Kadang-kadang yang ramai itu orang luar.

Saya sendiri yakin Datuk Seri boleh menang tapi oleh kerana sehari dua ini mungkin isu lain timbul, taktik BN jadi lain, Datuk Seri juga boleh menang tetapi mungkin kurang majority.

Dengan khabar orang Cina sudah bertaruh 15,000 ke atas.

Wauuu!

Saya pelawa kepada orang jauh, datanglah untuk menyemak perhimpunan. Tak mengalaminya tak seronok. Biar jadi semak, BN akan jadi lebih serabut.

Cuma satu yang sedih dan amat sedih. Wanita dan Puteri Umno semakin terhakin budi sopan, susila keperempuanan oleh kerana terlampau taksub kepada BN. Saya yakin jauh di dalam hati mereka menjerit sedih tapi oleh kerana tabiat wanita Umno seperti Rafidah, mereka tetap jadi golongan yang ‘tidak peduli’.

Khabarnya di pusat gerakan Wanita, ada yang mengaku mereka menyebelahi PKR tetapi bekerja kerana wang.

Malam esok dan malam terakhir ada acara hebat, termasuk Tuan Guru. Saya tak dapat celah sama.

Tadi,(Sabtu) sejak jam 10 sudah terperak dalam perpustakaan Kulim, menulis dan membaca sikit. Malam esoknya tak kesempatan lagi kerana ada majlis bicara buku di Univeriti Utara Malaysia. Barangkali kalau tak mati, pagi mengundi adalah.

Tapi saya nak undi siapa? Ini jadi masalah.

Doa kita, minta dijauhkan Allah segala tipu daya.

3 comments:

 1. Zaidin

  Syukur, akhirnya DSAI menang di P44 Permatang Pauh dengan majoriti 15,671 undi.

 1. Anonymous

  楼梯有机玻璃电焊机硬度计测厚仪北京汽车租赁防静电地板 白癜风 白癜风治疗网络地板 白癜风遮盖白癜风资讯白癜风资讯白癜风治疗有机玻璃加工数控切割机数控火焰切割机数控等离子切割机焊机健身器材点钞机特灵特灵空调保险柜白板
  尖锐湿疣 尖锐湿疣治疗 生殖器疱疹 生殖器疱疹治疗
  Chinese antique furniture supplier and we can supplycar wash systems. car wash systems .car wash equipment. car wash equipment. automatic car wash .automatic car wash .car washing machine. car washing machine. car wash. car wash if u need ,contact me
  帕金森轻松过关名师课堂
  职称考试规律总结职称考试应试技巧会计职称模拟试卷会计职称考前串讲会计职称考试答案会计职称考试试题会计职称考试报名会计职称称准考证会计职称考试时间会计从业资格考试会计职称培训初级职称培训中级职称培训初级职称报名中级职称报名初级会计会计资讯2009年会计2009年会计报名会计资格会计专业资格会计专业资格考试会计专业技术资格会计从业资格证会计从业资格试卷会计从业资格试题会计从业资格证书09年会计从业资格考试

  会计专业资格会计专业资格考试会计从业资格证书会计专业技术资格会计从业资格证初级职称初级会计资格初级会计职称会计报名中级会计资格中级会计职称初级会计职称考试中级会计职称考试09年中级会计职称考试轻松过关名师课堂闫华红田明王燕会计答疑会计试题会计职称模拟试卷会计职称考前串讲会计职称历年试题会计资讯会计职称考试报名会计职称称准考证会计名师会计职称培训会计从业资格试题09年会计从业资格考试2009年会计报名2009年会计职称考试规律总结职称考试应试技巧会计职称考试答案会计职称考试试题会计职称考试时间中级职称初级职称培训初级职称报名中级职称报名中级职称培训职称考试初级会计中级会计初级会计初级中级
  铜门

  无机钢筋锚固料 锚固料 融达 北京融达 北京融达建业 渗透性聚合物砂浆 聚合物砂浆 高强渗透性聚合物砂浆 灌浆料 灌浆 北京灌浆料 不锈钢钢绞线 粘钢胶 植筋胶 结构胶 灌浆剂 高强无收缩灌浆料 建筑结构胶 水泥灌浆剂 加固料 碳纤维胶 碳纤维胶 灌注粘钢胶 树脂灌缝胶

  疱疹治疗 疱疹的治疗 疱疹图片 病毒性疱疹 单纯疱疹 疱疹病毒 疱疹症状 男性生殖器疱疹症状 男性生殖器疱疹 什么是生殖器疱疹 生殖器疱疹的治疗 生殖器疱疹怎么治疗 生殖器疱疹如何治疗 生殖器疱疹治疗方法 生殖器疱疹怎么治 生殖器疱疹的治疗 生殖器疱疹的治疗 中药治疗生殖器疱疹 复发性生殖器疱疹 治疗生殖器疱疹的药物 治疗生殖器疱疹的特效药 生殖器疱疹治疗 尖锐湿疣症状 什么是尖锐湿疣 宫颈尖锐湿疣 阴道尖锐湿疣 男性尖锐湿疣 假性尖锐湿疣 尖锐湿疣怎么治疗 尖锐湿疣治疗方法 尖锐湿疣的治疗 中药治疗尖锐湿疣 治疗尖锐湿疣的药物 治疗尖锐湿疣的特效药 男性尖锐湿疣 尖锐湿疣复发 尖锐湿疣图片

 1. Anonymous

  wholesale come here .we are the best china wholesale.as a wholesaler.we supply wholesale products. our service including wholesale appareland wholesale handbags.wholesale shoes.wholesale clothing.Consumer electronics.wholesale cell phone.womens clothing Any inquiry, contact us immediately.