Ada Apa Haaaa?

Posted by Tukya Labels:


1.
Ada Apa Haaaa?
136 bahan penambah kebanyakannya bahan kimia dibenarkan ditambah di dalam mi segera oleh Codex, piawaian makanan WHO/FAO. Gambar di atas menunjukkan bahan ramuan itu.

Daripada 136 bahan penambah itu, 24 daripadanya adalah garam natrium, di samping garam makan juga turut ditambah. Disebabkan itulah kenapa mi segera mengandungi natrium yang tinggi. Satu paket mi segera sahaja boleh mengandungi kira-kira maksimum pengambilan harian yang dibenarkan 2,400 mg natrium.

Di samping banyak bahan penambah dan paras natrium yang tinggi, mi segera juga mengandungi jumlah lemak yang tinggi. Kebanyakan mi segera digoreng dalam proses pembuatannya. Menurut Majlis Pengguna Hong Kong (HKCC) dan Pusat Keselamatan Makanan (CFS), sampel 3 cawan mi segera didapati mengandungi lebih daripada 30g daripada jumlah lemak bagi setiap pakej, yang merupakan lebih daripada 50% daripada had pengambilan harian bagi jumlah lemak untuk diet 2,000-kcal.

Huraian lanjut, sila dapatkan akhbar Utusan Pengguna keluaran Nov-Dis 2010.

2.
10 Ramuan Melampau Dalam Mi Segera

Adakah mi segera makanan sebenar atau makanan palsu? Apakah bahan penambah ini sebenarnya dan sejauh manakah ia selamat? Berikut beberapa ramuan yang mungkin anda mengambilnya bersama dengan mi segera anda.

Kalsium Sulfat: Kapur Paris.

Asid Tartarik: Bahan kimia yang digunakan dalam julap dan untuk memutihkan cermin. Lebih beracun berbanding 100% alkohol tulen.

Kalsium Oksida: Digunakan rawatan sisa buangan dan dalam racun serangga.

Tertiary Butylhydroxyquinone (TBHQ): Produk berasaskan petroleum; satu bentuk butane (cecair dalam pemetik api).

BHT: Risiko karsinogen dan kesan berbahaya kepada ginjal.

Propyl Gallate: Satu xenoestrogen (sebatian seperti hormon). Boleh memberikan kesan sampingan kepada pembiakan, perkembangan janin yang sihat dan menghalang pengeluaran sperma

Pentasodium triphosphate: Bahan pencuci paling berkuasa (sering digunakan dalam bahan cuci), bahan samak untuk kulit; juga digunakan dalam pengeluaran kertas, penapisan petroleum, aplikasi lombong dan rawatan air.

Propylene Glycol: Pelarut sintetik yang dianggap racun neurologi. Digunakan untuk pembuatan bahan pendingin, antibeku automotif, cecair yang berfungsi dalam tekanan hidraulik dan sebagainya. Jumlah berlebihan yang diambil boleh membawa kepada kerosakan buah pinggang.

Polydimethylsiloxane: Digunakan dalam kanta sentuh, syampu (untuk menjadikan rambut berkilat dan licin), minyak pelincir dan jubin tahan panas.

Pewarna tiruan (contohnya: Sunset Yellow FCF dan Tartrazine): Menyumbang kepada hiperaktiviti dalam kalangan kanak-kanak; mungkin turut menyumbang kepada gangguan visual dan pembelajaran, kerosakan saraf; mungkin menjadi penyebab kanser.

Ikuti sepenuhnya dalam akhbar utusan Pengguna keluaran Nov-Dis 2010.

2 comments:

 1. barajiwa

  Sdr Azizi,

  Ada orang yang berkata, "Membaca penerbitan CAP amat menakutkan, seolah-olahnya semuanya bakal mengancam kesihatan."

  Sdr di CAP, tentunya kurang bersetuju.

  Apa pun, subjek yang tuan paparkan sayugianya diberikan fokus oleh ibu bapa zaman ini. Mengikut tanggapan kita, daripada sepuluh orang anak-anak yang kita temui di mana-mana saja, sekurang-kurangnya lebih separuh 'mengidapi' obesiti.

  Kenapakah begitu? Mungkin:

  Kita terlalu sayangkan anak-anak, maka kita biarkan mereka makan apa saja yang terdetik oleh seleranya. Ertinya dalam urusan makan minum, selera anak-anaklah yang paling menentukan.

  Ada ibu bapa diacum oleh anaknya, cikgu telah memukulnya tanpa sebab yang munasabah, maka terdapat juga ibu bapa yang tanpa ragu-ragu menyerang pihak sekolah kerana 'sekolah telah membiarkan' cikgu memukul anaknya yang ditatang bagaikan menatang buyung yang dijunjung itu.

  Penyakit melonggokkan kasih sayang pada tempat yang salah ini mencederakan kita sebagai ummah.

  Berapa ramaikah ibu bapa yang mengawasi air minuman dalam tin (yang katanya mengandungi sembilan camca gula setiap kotak itu)?

  Anak-anak kita menyukai, maka kita biarkan...

  Demikianlah caranya, kita mengasihi anak-anak.

  Kenapa begitu jadinya?

  Kenapakah cara kita mengasihi anak-anak kita itu begitu pelik sekali?

 1. Anonymous

  Tuan Barajiwa
  CAP tidak pernah mengharamkan sesuatu walaupun ia racun. CAP cuma menjalankan tugas untuk PENGGUNA yang masih belum sedar hak kepenggunaannya.
  Maka memberitahu sesuatu yang ada dalam hak pengguna, adalah tanggung jawab CAP.Yang tidak setuju hanyalah ada kepentingan. Contoh, taukeh mi seperti ini tentu tidak setuju.
  Bagaimana pun CAP masih risau tahap kepenggunaan kita. masih rendah.
  Salam
  azizi abdullah